Nioghalvfjerdsfjorden ja Zachariæ Isstrøm vuotavat Atlanttiin. Jäävirroista ylempi kuuluu Nioghalvfjerdsfjordeniin, alempi Zachariæ Isstrømiin. Jäätiköiden vihollinen on sama kuin Etelämantereella: lämpenevä meri.

Sulaessaan se nostaisi meriä puoli metriä.

Grönlannin mahtavat jäämassat vaikuttavat jähmettyneen pysyvästi paikoilleen. Se on kuitenkin näköharhaa, sillä jää liikkuu hiljakseen.

Ihmissilmälle huomaamattoman hitaat jäätikkövirrat kuljettavat saaren sisäosista jäätä rannikolle, missä se lohkeilee jäävuoriksi mereen. Uutta jäätä syntyy sisäosiin satavasta lumesta. Tämä on tavallista jäätikön elämää.

Ongelmat alkavat, kun virtaus ja lohkeilu kiihtyvät. Tätä on aiemmin havaittu Grönlannin lämpimämmällä länsipuolella. Nyt myös saaren koillisosissa jäähän on tullut uutta liikettä, raportoivat yhdysvaltalaiset jäätikkötutkijat Science-lehdessä.

Mitta vetää vakavaksi

Vauhti ei ole likikään niin kovaa kuin länsirannikon Jakobshavn Isbræn jäävirrassa, mutta mittakaava vetää vakavaksi. Vuotaa ovat alkaneet Zachariæ Isstrømin ja Nioghalvfjerdsfjordenin jäätiköt, joiden kautta Koillis-Grönlannin jäävirta päätyy Atlanttiin. 600 kilomeriä pitkän virran kautta kulkee 12 prosenttia saaren jäästä.

Huolestuttavimmin liikehtii Zachariæ Isstrøm, jossa on vettä niin paljon, että se voisi nostaa merenpintaa puoli metriä. Jäätikkö siirtyi kiihtyvän sulamisen vaihteelle vuonna 2012. Siitä pitäen se on liikkunut kahden kilometrin vuosivauhtia.

Samalla jäätikkö ohentuu yltä ja alta. Merivesi kalvaa jäätikköä pohjasta, kun taas ilmat sulattavat sitä päältä. Massaa se menettää viisi miljardia tonnia vuodessa.

Jäätikön mereen ulottuva jäähylly on kutistunut 95 prosenttia vuodesta 2002 lähtien. Tutkijat ennakoivat vetäytymisen jatkuvan vauhdikkaana vielä 20–30 vuotta ja noin 30 kilometrin matkan. Tämän jälkeen vuonon pohjan muodot alkavat jarruttaa menoa.

Naapurikin sulaa

Naapurivuono Nioghalvfjerdsfjordenin jäätikkö sulaa myös nopeasti, mutta vetäytyy hitaammin. Tutkijat kuitenkin uskovat, että jäähylly saattaa ratketa, jos ohentuminen jatkuu. Tässäkin jäätikössä on vettä nostamaan merenpintaa yli puolella metrillä.

Nyt paljastuneet vuodot täydentävät länsipuolen hävikkiä, jota on seurattu jo pitkään. Sikäläinen Jakobshavn Isbræ on vetäytynyt 18 ja Petermann–Humboldtin jäävirta 33 kilometriä.

Grönlanti on kuin rikkinäinen vene, joka vuotaa molemmilta laidoilta, vertaa tutkimuksen päätekijä Jeremie Mouginot Kalifornian yliopistosta Irvinestä. Toisin kuin vene, jäätikkösaari vain vuotaa mereen päin.