Vihanneksista saa antioksidantteja.

Japanilaiset tutkijat löysivät 14 ikään liittyvää aineenvaihduntatuotetta.

Elimistön aineenvaihdunnan tuloksena syntyvät yhdisteet kertovat kehon vahnenemisesta. Japanilaiset tutkijat löysivät kaikkiaan 14 erilaista aineenvaihduntatuotetta, jotka liittyvät ikääntymiseen.

Löydetyistä 14 aineesta puolet oli sellaisia, jotka ovat käyneet vähiin vanhuksilta. Vähennystä oli elimistön terveyttä edistävistä antioksidanteista sekä lihavoimaan liittyvistä yhdisteistä.

Toiset seitsemän aineenvaihduntatuotetta sitä vastoin olivat lisääntyneet vanhuksilla nuoriin aikuisiin verrattuna. Nämä liittyivät munuaisten ja maksan heikentyneeseen toimintaan.

Havainnot käyvät järkeen, sanoo Mitsuhiro Yanagida Okinawan teknisestä yliopistosta Oistista.

”Terve järkikin sanoo, että menetämme ikääntyessämme lihasvoimaa ja munuaisten tomintakykyä, mutta kukaan ei ole aiemmin todennut sitä tieteellisesti”, Yanagida sanoo yliopistonsa tutkimustiedotteessa.

Johtopäätös tutkimuksesta on selvä: ikääntyvän kannattaa syödä ruokaa, jossa on runsaasti antioksidantteja, ja jatkaa liikunnan harjoittamista vielä yli 65-vuotiaana.

Aineet löytyivät vertaamalla 15 terveen nuoren aikuisen ja 15 terveen ikäihmisen verinäytteitä. Vanhusten keski-ikä oli 81 vuotta.

Veressä olevat aineenvaihduntatuotteet eristettiin käyttämällä niin sanottua nestekromatografia-massaspektrometria. Sitten tutkijat laskivat erilaisten aineenvaihduntayhdisteiden osuudet veressä.