Raaka-aineet:Venäjä varustautuu arktisella alueella. Presidentti Putin on määrännyt sotaharjoitukset alueelle, jonka arvokkaista kaasu-, öljy- ja mineraaliesiintymistä kiistelee viisi valtiota.

 

 

Venäjä esittelee voimiaan sotaharjoituksilla Jäämerellä, jonka luonnonvarojen omistusoikeutta viisi valtiota vaatii itselleen. Valtioiden rajoja hyisen meren pohjassa yritetään kuitenkin selvittää jäänmurtajilla ja teknisillä välineillä – ei aseiden voimin.
 

 

38 000 sotilasta, 3 360 joukkoyksikköä, 41 sota-alusta, 15 sukellusvenettä ja 110 lentokonetta ja helikopteria osallistuu Venäjän pohjoisiin sotaharjoituksiin.

Venäjän harjoitukset ovat viilentäneet tunnelman pohjoisen perukoilla jo alle jäätymispisteen.

Viisi valtiota nimittäin kiistelee oikeuksista hyödyntää pohjoisen arvokkaita mineraaliesiintymiä (muun muassa mangaania, kobolttia ja kuparia). Alueella uskotaan lisäksi olevan ainakin viiden miljardin tonnin öljy- ja kaasuvarannot.

Mannerjalustan tutkimus ratkaisee omistusoikeuden

Venäjä on jo pitkään ollut aktiivinen arktisilla alueilla, ja viime aikoina se on myös lisännyt voimakkaasti sotilaallista läsnäoloaan pohjoisessa.

Venäläinen sukellusvene on kerännyt näytteitä kallioperästä niin kutsutulta Mendelejevin harjanteelta osoittaakseen, että harjanne kuuluu geologisesti Venäjän mannerjalustaan.

Sukellusveneet ja jäänmurtajat tutkivat merenpohjaa

Arktisia alueita on viime vuosina tutkittu ahkerasti niin sukellusveneiden kuin jäänmurtajienkin avustuksella. Vaikka jäät ovat hupenemassa, tehtävä on jääkerroksen vuoksi paikoin hyvin haastava.

Merenpohjaa ja sen aarteita kartoitetaan monin eri tavoin. Tutkijat tuottavat muun muassa jäänmurtajan kuljettamalla ilmatykillä ääniaaltoja, jotka tunkeutuvat merenpohjaan. Aallot heijastuvat takaisin eri tavoin sen mukaan, mitä aineita pohjassa on.

Venäjä vei lippunsa pohjoisnavan alle vuonna 2007

Yksi esimerkki Venäjän kiinnostuksesta arktisia alueita kohtaan nähtiin vuonna 2007, kun sukellusrobotti vei Venäjän lipun pohjoisnavan alle merenpohjaan