Nasan avaruustekniikkakeskuksessa on kehitetty menetelmä, jonka avulla ihminen voidaan tunnistaa hänen varjonsa perusteella. Ohjelmisto analysoi ilma- ja satelliittikuvista ihmisen tapaa liikkua.

Sotilassatelliitit pystyvät erottamaan maan pinnalta jopa kymmensenttisen esineen. Ne pystyvät myös seuraamaan ihmisen varjoa.

Nasan avaruustekniikkakeskuksessa Jet Propulsion Laboratoryssa (JPL) Kaliforniassa työskentelevä Adrian Stoica on kehittänyt menetelmän, jonka avulla ihminen voidaan tunnistaa hänen varjonsa perusteella. Stoican kehittämä ohjelmisto analysoi ilma- ja satelliittikuvista ihmisen kävelyä. Kyse ei ole niinkään itse varjosta, vaan siitä, mitä varjo paljastaa ihmisen tavasta liikkua. Kävelytyyli on nimittäin yksilöllinen, ja sitä on vaikea muuttaa.

Menetelmää testattiin kuvaamalla videokameralla kuusikerroksisen talon katolta kadulla kulkevia koehenkilöitä. Ihmisten tunnistus heidän varjonsa perusteella toimi kuitenkin vain silloin, kun käytettävissä oli riittävästi aineistoa, josta voitiin päätellä henkilön liikemalleja ja johon uusia otoksia voitiin verrata.

Nasan avaruustekniikkakeskuksessa työskentelevän Veronica McGregorin mukaan tekniikkaa aiotaan käyttää aluksi vain selvittämään, kuuluvatko kuvatut varjot ylipäätään ihmiselle. Menetelmää voitaisiin hyödyntää alueiden valvonnassa ja ihmisten tunnistamisessa vasta, kun esimerkiksi ihmisten ja eläinten varjon erottaminen toisistaan toimii aukottoman varmasti.