Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita suomii vuokranantajia lisääntyneestä lemmikkivastaisuudesta. Hänen mielestään lemmikkien täyskiellon sijaan vuokrasopimuksessa voisi vaikka tarkentaa, että pienet, hiljaiset eläimet ovat tervetulleita, mutta lähes satakiloinen bernhardilainen ehkä ei.

Kuvan etualalla valkoinen kissa makoilee ja katsoo suoraan kameraan.

 

 

Anne Viita arvioi, että lemmikkivastaisuus on Suomessa lisääntynyt selkeästi viimeisten viiden vuoden sisällä. Ilmiö näyttäytyy vuokralaisten yhteydenotoissa vuokralla asuvien edunvalvojalle, Vuokralaiset ry:lle.

– Asiakkaat kertovat, että kovin monissa ilmoituksissa on kategorinen maininta "ei lemmikkejä" yhtään yksilöimättä, mitä eläimiä se koskee ja koskeeko se asunnon käyttöä siltä kannalta, että asunnon omistaja on allerginen, Viita kertoo.

Anne Viita uskoo, että vuokranantajat ovat nyt oivaltaneet, mitä sopimusvapaus tarkoittaa – vuokrasopimuksessa voidaan asunnon käyttöä rajoittaa niin, etteivät lemmikit ole sinne tervetulleita.

Lemmikkikielto koskee usein vain kissoja ja koiria

Vuokralaiset ry tarjoaa neuvontaa vuokra-asumiseen. Anne Viita listaa, millaisia yhteydenottoja tulee lemmikkeihin liittyen.

– Osa kysyy, mistä löytää asunnon, kun lemmikkikieltoja on niin paljon. Heitä neuvomme ottamaan yhteyttä institutionaalisiin vuokranantajiin, jotka ovat selkeästi yksityishenkilöitä vapaamielisempiä.

– Neuvomme myös kertomaan vuokranantajille, millainen lemmikki on kyseessä. Usein lemmikkikielto pitää ajatuksena sisällä kissan ja koiran, eikä tarkoita laajassa mittakaavassa esimerkiksi akvaariota tai hamstereita.

– Toisaalta korostamme myös sitä, että jos olemassa on sopimus, jossa on sitouduttu ottamaan lemmikkejä, niin sitä pitäisi noudattaa. Asiakkaat myös kyselevät, että jos kuitenkin on sattunut vahinko, mikä on oikea tapa lähteä asiaa korvaamaan ja korjaamaan, Anne Viita kertoo.

"Vahinko voi sattua kenelle tahansa"

Kissat repivät tapetit, koirat sutivat parketin pilalle. Anne Viita toivoo, että tällaisesta täyskielteisyydestä sekä ennakkoluuloista päästäisiin avoimempaan ja keskustelevampaan ilmapiiriin.

– Jos vuokranantajalla on tiedossa, että asunnossaan on kevyt ja pehmeähkö lattiamateriaali ja hän ei halua sinne isoa koiraa, voi asettaa vaikkapa kilorajan: esimerkiksi ei yli 30-kiloista koiraa. Tai sitten kerrotaan suoraan, että ollaan kissoille allergisia ja ei haluta kissoja.

Viita huomauttaa, että vahinkoja voi syntyä myös ihmisten tekemänä.

– Ainahan on olemassa riski että kenellä tahansa voi sattua vahinko. Keittiössä voi tippua jotain lattialle, sohvasta voi jäädä painaumia lattialle. Tietysti ihminen vastaa lemmikistä ja sen vahingoista ihan samalla lailla kuin lapsistaan ja vieraistaan.