6. maaliskuuta näkynyt kirkas tulipallo pudotti meteoriitteja Saksan ja Itävallan rajalle.

Tšekin tulipalloverkosto on onnistunut löytämään Euroopan uusimman meteoriitin.

Suuri yliäänijyrinän aiheuttanut tulipallo nähtiin laajalla alueella Saksassa, Itävallassa ja Tšekissä maaliskuun 6. päivän iltana. Se oli kirkkaudeltaan noin kymmenkertainen täysikuuhun verrattuna.

Meteorikameroiden kuvista laadittiin mallinnus, jonka perusteella etsintäryhmä lähti maastoon. Ensimmäinen meteoriitti löytyi lauantaina 12. maaliskuuta Saksasta lähellä Itävallan rajaa.

Kyseessä on merkittävä löytö, sillä tähän mennessä vain noin 25 meteoriitista tunnetaan varmuudella niiden rata aurinkokunnassa ennen maapallon ilmakehään osumista. Aurinkokuntarata on selvitetty meteorikameroiden kuvista. 

Tutkijat arvioivat, että tulipallon aiheuttanut kappale oli läpimitaltaan noin 70 senttimetriä ja massaltaan noin 600 kiloa ennen ilmakehään saapumista. Kappale tuli ilmakehään jyrkässä noin 70 asteen kulmassa maanpintaan nähden, mutta varsin hitaalla nopeudella, vain 14 kilometriä sekunnissa.

Ensimmäisten löytyneiden sirujen massa on yhteensä vain noin 45 grammaa. Tsekkiläistutkijat ovat julkaisseet meteoriitista kuvan. Meteoriitti on nimetty alustavasti Stubenberg-nimellä löytymispaikkansa mukaan.

Todennäköisesti saman meteoriitin kappaleita löytyy alueelta vielä lukuisia lisää. Tšekkiläistutkijat arvioivat, että suurimmat kappaleet päätyivät metsäalueelle, josta niiden löytäminen tulee viemään aikaa.