Robottikieli
 
 

Onko roboteilla ja ihmisellä tulevaisuudessa yhteinen kieli? Christoph Bartneck, alankomaalaisen Eindhovenin yliopiston teollisen muotoilun professori kehittelee uutta kieltä robottien ja ihmisten väliseen viestintään.

Miksi robotit eivät voisi opetella esimerkiksi suomea?
Roboteille on yritetty opettaa eri kieliä jo 30 vuoden ajan, laihoin tuloksin. Monet luonnolliset kielet ovat monimerkityksisiä ja epäloogisia. Tarvitsemme yksinkertaisen, yksiselitteisen kielen, jotta robotit ymmärtäisivät meitä. Sen tyyppisen kuin kehittämämme Robot Interaction Language (ROILA).

Millainen on uusi robottikieli?
Robottien on jo pelkästään kuullun perusteella helpompi ymmärtää tätä kieltä, sillä mikään sana kielessä ei kuulosta samalta kuin toinen. Sen takaa tietokoneohjelma, joka luo sanat. Kielen kielioppi on yksinkertaisin mahdollinen: siinä ei ole lainkaan poikkeuksia, artikkeleja, sijamuotoja tai monikkoa.

Miltä robottikieli sitten kuulostaa?
Esimerkiksi tältä: "Pito loki wikute." Se tarkoittaa: "Pidän tästä hedelmästä." Se voi kuulostaa aluksi oudolta. Mutta tätä robottikieltä on myös ihmisten helppo oppia. Sen kielioppi on helppo, ja kielessä käytetään ainoastaan sellaisia äänteitä, jotka ovat yleisiä maailman valtakielissä. Mitä tavallisempi jokin käsite on, sitä lyhyempi on sitä vastaava sana.