Tunnet omien painajaisiesi hahmot, painajaiset voivat tehdä hyvää terveydelle, ja lisäksi ne voivat muuttua kroonisiksi. Painajaiset eivät ole ainoastaan vaarallisia unia, vaan niiden merkitys on paljon laajempi.

 

 
Maailman väestöstä viidestä kuuteen prosenttia kärsii usein toistuvista painajaisista. Se ei kuitenkaan välttämättä ole huono juttu.    

1. Painajainen on suunniteltu juuri sinulle

 

Sinun painajaistesi tarkoitus on pelottaa sinua. Siksi sinun painajaisesi voivat olla jollekulle toiselle aivan tavallisia unia. Samasta syystä ulkopuolisista tuntuu oudolta, kun joku kertoo omasta painajaisestaan.
 

2. Tunnet kaikki painajaishahmot

 

du-kender-alle_0.jpg

 

Olet nähnyt kaikki ne henkilöt, jotka tulevat sinun painajaisiisi. He voivat olla ihmisiä, jotka olet ohittanut kadulla tai nähnyt tv:ssä, mutta täysin vieraita ne eivät ole koskaan.
 

3. Unohda alkoholi ja stressi

 

Painajaisunet ovat yhteydessä unen huonoon laatuun. Siksi sinun kannattaa välttää stressiä ja unohtaa juopottelu, jos et halua nähdä painajaisia. Juuri ennen nukkumaan menoa ei myöskään kannata syödä. Iltapalakin voi aiheuttaa painajaisia, sillä se käynnistää ruuansulatuksen ja häiritsee unta.
 

4. Kun silmät vilkkuvat

 

Painajaiset syntyvät REM-unen aikana, jolloin yleensäkin nähdään unia. Yhteen yöhön mahtuu neljästä viiteen REM-unen vaihetta.
 

5. Sokeatkin näkevät painajaisia

 

braille_closeup_0.jpg

 

Sinun ei välttämättä tarvitse nähdä, miltä unien ahdistavat henkilöt näyttävät. Riittää, että haistat henkilön tai kuulet hänen äänensä. Myös sokeat näkevät painajaisia, mutta heidän painajaisensa perustuvat muihin aisteihin kuin näköön.
 

6. Seuraamisen tunne ja hämmennys

 

Useissa tutkimuksissa on yritetty selvitää, mitä painajaiset useimmiten käsittelevät. Tulokset eivät kuitenkaan ole antaneet yhtä selvää vastausta. Jotkin painajaisaiheet ovat kuitenkin muita yleisimpiä. Niitä ovat painajaiset, joissa meitä seurataan, joissa me putoamme tai joissa me menetämme läheisen ihmisen. Painajaiset, joissa esiinnytään alasti julkisesti, ovat myös erittäin yleisiä.
 

7. Painajaiset jäävät päälle

 

Me heräämme usein kesken painajaisen. Kun uni jää kesken, se jää mieleen, ja siksi painajaisesta voi olla vaikeaa päästä irti.
 

8. Painajaiset ovat hyväksi

 

yoga_0.jpg

 

Fyysisesti painajaiset tekevät sinulle hyvää. Aivot ohjaavat verenkiertoa jäseniin, mikä edistää elimistön palautumista. Painajaiset tekevät hyvää niin stressihormoneille ja immuunijärjestelmälle kuin verenpaineellekin. Nuku siis rauhassa ja näe painajaisia – ne tekevät sinulle hyvää.
 

9. Painajaiset synnyttävät taidetta

 

Painajainen on ollut monen luovan henkilön inspiraation lähde. Esimerkiksi kauhun mestari Stephen King on saanut ideoita omista unistaan. Samoin taiteilija Salvador Dali.
 

10. Painajaiset voivat muuttua kroonisiksi

 

Jos näet usein voimakkaita painajaisia, voit kärsiä unen puutteesta. Englanniksi tilaa kuvataan termillä ”nightmare disorder”. Jos vaiva on paha, ihminen pelkää nukahtamista, koska hän pelkää näkevänsä painajaisia.
 

11. Jotkut rakastavat painajaisia

 

action_0.jpg

 

Kaikkiin painajaisiin ei liity negatiivisia tunteita. Unitutkijat ovat jopa tavanneet henkilöitä, jotka ovat olleet pahoillaan siitä, että ovat heränneet kesken painajaisen. Nukkujat voivat kokea ne jännittävinä kuin toimintafilmin.
 

12. Painajaiset herättävät monia tunteita

 

Pelko ei ole painajaisissa hallitsevin tunne. Tutkimusten mukaan painajaisista kärsivät henkilöt kokevat useimmiten hämmennystä, syyllisyyttä ja inhoa, ennen kuin he heräävät hiestä märkinä.
 

13. Painajaiset muuttavat käyttäytymistä

 

rejse_0.jpg

 

Uni, jossa lentokone putoaa tai junaan osuu pommi, saattaa muuttaa ihmisten matkasuunnitelmia tai jopa johtaa siihen, että suunniteltu matka perutaan, todetaan Carnegie Mellon -yliopiston tutkimuksessa.