Vuosittain löydetään uusia eläinlajeja, jotka ovat niin erikoisia, että niille on annettava oma erityinen nimi. Tai ainakin lähes oma nimi. Lukuisia lajeja on nimittäin nimetty kuuluisuuksien mukaan.

 

Biologit ja muut eläinten löytäjät ovat aikojen saatossa antaneet uusille lajeille nimiä, jotka ovat tuttuja viihdemaailmasta. Niin poptähdet kuin kirjallisuuden hahmotkin ovat saaneet kaiman luonnosta:
 

1. Pistiäinen johdattaa toukan kuolintanssiin

 

some_text

 

Laulaja Shakira on kuulu hytkyvistä lanteistaan, ja juuri hytkyvien liikkeiden mukaan on saanut nimensä pieni kylmäverinen tappaja.

Aleiodes shakirae -loispistiäinen nimittäin panee uhrinsa tanssimaan ennen kuolemaansa.

Loispistiäinen elää Andien vuoristossa Ecuadorissa. Lajin hedelmöitetyt naaraat laskevat munansa tietyn perhoslajin toukkiin, ja kun munasta kuoriutuu toukka, se alkaa hitaasti syödä perhosentoukan sisuksia.

Kun elintärkeät ruumiinosat on syöty, uhri saa vavahduttavia kuolinkouristuksia.
 

2. Hämähäkki antaa uhrille myrkkyruiskeen

 

some_text

 

Näyttelijä Angelina Jolie on vaikuttanut muuallakin kuin valkokankaalla. Eläinmaailmassa hän on saanut kaimakseen hämähäkin nimeltään Aptostichus angelinajolieae.

Nimityksen takana ei ole Jolien näyttelijänura vaan hänen työnsä YK:n pakolaisjärjestössä.

Hämähäkki elää Kalifornian pohjoisosissa. Saalistaessaan se hyppää esiin kolostaan ja ruiskuttaa uhriinsa myrkkyä.
 

3. Kovakuoriainen pullistelee raajojaan

 

some_text

 

Itävaltalaissyntyisen kehonrakennuksen seitsenkertaisen maailmanmestarin Arnold Schwarzeneggerin ja Agra schwarzeneggeri -kovakuoriaisen yhdennäköisyys ei ole kovin silmiinpistävä.

Costa Ricassa elävällä kovakuoriaisella on kuitenkin yksi piirre, joka yhdistää sen Kalifornian entiseen kuvernööriin: sen keskimmäinen raajapari muistuttaa suuria hyvin treenattuja käsivarsia.
 

4. Muinaiseläimellä oli saksimaiset raajat

 

some_text

 

Kanadasta löytynyt Kootenichela deppi on nimetty näyttelijä Johnny Deppin mukaan, koska se tuo mieleen yhden miehen elokuvarooleista.

505 miljoonaa vuotta sitten elänyt nelisenttinen äyriäinen oli sukua nykyisille hummereille ja skorpioneille.

Eläimellä oli raajat, joita saattoi käyttää saksien tapaan, ja juuri siksi lajin nimeäjälle David Leggille tuli mieleen Deppin vuonna 1990 esittämä Saksikäsi Edward, jolla oli sormien tilalla saksenterät.
 

5. Muhkea takaruumis tuo mieleen Beyoncén

 

some_text

 

Queenslandin metsissä Australiassa elää harvinainen Scaptia beyoncea -paarmalaji. Paarmat ovat kärpäsiä, jotka tunnetaan kivuliaista pistoistaan.

Tällä paarmalajilla on suuri kullanhohtoinen takaruumis, ja se on saanut nimensä muhkeasta takapuolestaan tunnetun Beyoncé Knowlesin mukaan.

Kullanhohtoinen väri johtuu tiheästä karvoituksesta. Kärpäsen etsiessä lempiruokaansa mettä sen takaruumiiseen tarttuu siitepölyä, joka pölyttää seuraavia kukkia, joihin kärpänen hakeutuu.
 

6. Kovakuoriaisten oma superpahis

 

some_text

 

Pienen Pohjois-Carolinassa elävän limasieniä syövän hyönteisen latinankielinen nimi Agathidium vaderi voidaan kääntää vapaasti Darth Vader -kovakuoriaiseksi.

Kovakuoriainen on noin 3 mm pitkä, ja sillä on kiiltävä musta kuori, jonka alle hyönteinen vetäytyy pallomaiseen suojaansa vaaran uhatessa.

Nimi johtuu erehdyttävästä yhdennäköisyydestä Star Warsin Darth Vader -hahmon kanssa.

Agathidium-sukuun kuuluu monia lajeja, muun muassa Agathidium bushi, Agathidium cheneyi ja Agathidium rumsfeldi, jotka ovat saaneet nimensä kolmen yhdysvaltalaisen huippupoliitikon George W. Bushin, Dick Cheneyn ja Donald Rumsfeldin mukaan.