Aijai, tuliko heitettyä aterian jämät roskiin? – Tutkimus: Ruokajäte ja kalorit haittaavat tulevaisuutta

 

Jos ruokajäte ja syömiskäytännöt muuttuisivat, ruoantuotannosta tulisi toimivampaa ja päästöt pienenisivät, kirjoittaa BBC.

Environmental Science & Technologyssa julkaistun tutkimuksen mukaan ruokajätteellä on suuri vaikutus ympäristöongelmiin.

Saksassa Potsdamissa ympäristövaikutuksia tutkivassa instituutissa onkin mietitty, millä keinoilla ruoantuotannon vaikutuksia maailman hiilidioksidimääriin voitaisiin vähentää.

 

Tällä hetkellä lähes kolmasosa tuotetusta ruoasta menee hukkaan vuosittain. Tulevaisuusskenaarioiden avulla tutkijat ovat päätelleet, että ruokajätteen aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen määrä voi kasvaa 2,5 gigatonniin vuodessa, jos mitään ei tehdä. 

Tutkijoiden mukaan yksi ratkaisu olisi kaloripitoisten liharuokien syömisen vähentäminen. Parhaillaan ihmisten ruokavaliot kehittyvät jatkuvasti lihapitoisemmiksi, kun maat vaurastuvat.

Toinen olisi ruoan kierrättäminen. Varsinkin rikkaissa maissa suuri osa käyttökelpoisesta syötävästä menee suoraan tunkiolle.

Globaalit kasvihuonepäästöt voisivat tippua jopa kymmenen prosenttia vuoteen 2050 mennessä, jos ruokajätemäärät pienenisivät.

Tutkimukseen osallistuneiden professorien mukaan ruokajätteen minimointi voisi ratkaista monta ongelmaa kerralla. Kasvihuonepäästöjen ohella ruoan tietoisempi kuluttaminen voisi turvata aterian saannin useammille ihmisille vielä tulevaisuudessakin, kun ihmisten määrä maapallolla kasvaa yhdeksään miljardiin.