paaboo_neandertali_leukaluu

 

Aikainen eurooppalainen, joka eli 37-42 tuhatta vuotta sitten, omaa tutkimuksen mukaan todennäköisesti Neandertalinihmisen esi-isän neljän tai maksimissaan kuuden sukupolven takaa. Tutkimustulos perustuu Romanialaisesta luolasta löytyneen ihmisen leukaluusta saadun DNAn tutkimustuloksiin. Tutkimuksen mukaan noin 6-9 prosenttia kyseisen yksilön DNAsta oli yhteistä Neandertalinihmisen kanssa.

Harvardin yliopiston perinnöllisyystutkija Qiaomei Fun mukaan kyseinen yksilö on ainutlaatuinen sillä Afrikan ulkopuolella elävien nykyihmisväestöjen solutumien geenien dna:sta 1–4 prosenttia on tullut neandertalinihmiseltä. Tutkimustulos viittaa kyseisen yksilön esi-isän olleen sukupuoliyhteydessä Neandertalinihmisen kanssa vain noin 200 vuotta ennen hänen syntymäänsä.

 

 

Risteytymisen on alun perin päätelty tapahtuneen vain Lähi-idässä pian nykyihmisen lähdettyä Afrikasta noin 50 000–60 000 vuotta sitten

Neandertalinihminen katosi kymmenen tuhannen vuoden kuluttua sen jälkeen kun nykyihminen oli levinnyt Eurooppaan. Ensimmäisinä katosivat itäisimmät ja pohjoisimmat väestöt, ja viimeisinä läntisimmät. Neandertalilaiset olivat kadonneet suurimmasta osasta Eurooppaa 33 000 vuotta sitten, ja viimeiset katosivat ehkä noin 28 000 vuotta sitten Pyreneiden niemimaalta.

Tutkijat ovat yksilölle nimeksi Oase 1 – Romanialaisen luolan mukaan. Aiheesta uutisoi muun muassa ulkomainen verkkolehti The Verge.