Ilmastonmuutoksen tutkinnassa on apua vanhoista säähavainnoista, jotka tehtiin Japanissa ja Suomessa satoja vuosia sitten, kertoo Phys.org.

Vuodesta 1442 alkaen šintolainen pappi alkoi pitää kirjaa Suwa-järven jäätymisestä Japanissa. Vuodesta 1693 alkaen taas suomalaiset merimiehet alkoivat kirjata, milloin Tornionjoen jäät lähtivät. Ne ovat vanhimmat jäähavainnot maailmassa.

Yorkin ja Wisconsinin yliopiston tutkijat pitävät tietoja jäästä tärkeinä ilmastonmuutoksen tutkimisen kannalta. Biologi Sapna Sharma ja limnologi John J. Magnuson ovat julkaisseet datan Nature Scientific Reports -lehdessä.

Jää, joka sulaa kesäisin ja kasvaa talvisin, on lahjomaton ilmastomittari. Vuosien 1443–1683 aikana japanilaisen järven jäätymisaika viivästyi 0,19 vuorokautta vuosikymmenessä. Teollisen ajan alusta jäätyminen viivästyi 24 kertaa nopeammin.

Tornionjoen jäiden lähteminen aikaistui vastaavalla nopeudella mittauksen alkuaikoina. Teollisena kautena aikaistumisen vauhti kaksinkertaistui.

Suwa-järvi on ollut jään peitossa satoja vuosia sitten 99 prosenttia vuodesta. Nykyään se on vain puolet vuodesta jään peitossa.

Tornionjoen jäät lähtivät vuosisatoja sitten toukokuussa tai myöhemmin, kun ne nykyään lähtevät huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa.