Pelkäätkö, että vanhuuden dementia saa sinut jonain päivänä unohtamaan lastenlastesi nimet? Ehkä sinun on syytä harkita, elätkö oikean kumppanin kanssa.

 

 
Jos rakkaasi on älykäs, voit välttyä vanhuuden dementialta.

Jos haluat säilyttää henkisen toimintäkykysi pitkään, sinun kannattaa etsiä itsellesi älykäs kumppani.

Xposé-julkaisun mukaan näin todettiin luentosarjassa, jonka otsikko oli Dementia: How Can We Protect Ourselves?. Luennoilla asiantuntijat selvittivät, miten älykäs elämänkumppani voi ehkäistä dementian kehittymistä.
 

Älykäs partneri ehkäisee dementiaa

Jo pitkään on tiedetty, että aivojen aktivoiminen ristisanatehtävillä ja lukemisella voi osaltaan ehkäistä muistisairauksien kehittymistä, mutta nyt professori Lawrence Whalley skotlantilaisesta Aberdeenin yliopistosta meni lausunnossaan vielä askelta pidemmälle:

”Pojille ei koskaan kerrota – vaikka heille ehdottomasti pitäisi kertoa – että jos he haluvat elää pitkän, aktiivisen elämän, heidän kannattaa etsiä itselleen älykäs nainen”, Whalley tokaisi luennollaan.

Kumppani nimittäin voimistaa älyllistä ympäristöä tehokkaammin kuin ristisanatehtävvät ja lukeminen.
 

Rikkaat kärsivät vähemmän dementiasta

Tutkijat päätyivät johtopäätökseensä tarkkailemalla identtisiä kaksosia. Kaksosten aivot kuvatiin ja niistä etsittiin merkkejä dementiasta.

Koehenkilöiden elinympäristöllä todettiin olevan selvä vaikutus muistisairauksien kehittymiseen. Henkilöt, joilla oli dementian merkkejä aivoissa mutta joilla ei havaittu dementian oireita, olivat muita älykkäitä, hyvässä asemassa ja ansaitsivat paljon rahaa. Heillä oli siis ympärillään runsaasti älyllisiä ärsykkeitä.

Tutkijoiden mukaan juuri nämä älylliset ärsykkeet ehkäisevät dementiaa. Älykäs kumppani voi olla hyvä keino saada riittävästi haastetta aivoille.