Elefantinen saarelta löytyneet rakennuskivet tekee harvinaiseksi se, että niissä faarao Hatshepsut kuvataan naiseksi. Myöhemmin hänet alettiin esittää mieheksi. Hatshepsutin kuoleman jälkeen maininnat ja kuvat hänestä pyrittiin tuhoamaan.

Arkeologinen kaivausalue Elefantinen saarella vuonna 2008.

 

Saksalais-sveitsiläinen kaivausalue Elefantinessa vuonna 2008. 

 

Etelä-Egyptistä on löydetty muinaisia rakennuskiviä, joiden toivotaan tuovan lisää tietoa naispuolisesta faarao Hatshepsutista, kertoo Egyptin muinaismuistoministeriö.

Elefantinen saarelta Assuaniassa löytyneissä kivissä kuvataan Hatshepsut naiseksi.

Tämä viittaa siihen, että kivet kuuluivat hänen valtakautensa alussa rakennettuun rakennukseen. Valtakautensa myöhempinä vuosina Hatshepsut kuvattiin mieheksi.

Saksalais-egyptiläisen arkeologiryhmän Elefantinessa tekemä löytö on harvinainen, sillä Hatshepsutin valtakauden alkuajoilta on löydetty vähän rakennuksia. Ainoat aiemmat löydöt ovat Karnakista, ministeriö kertoo.

Hatshepsut hallitsi vuosina 1473–1458 ennen ajanlaskumme alkua.

Merkit Hatshepsutista pyrittiin tuhoamaan

Naispuoliset hallitsijat olivat harvinaisuus muinaisessa Egyptissä.

Miehensä Thutmosis II:n kuoltua Hatshepsutin oli alkujaan määrä hallita Egyptiä vain väliaikaisesti, kunnes hänen poikapuolensa Thutmosis III olisi kyllin vanha valtaistuimelle. Hatshepsut ei kuitenkaan suostunut väistymään vallasta.

Hatshepsutia on kuvattu yhdeksi maan suurista rakentajista. Hän rakennutti ja kunnostutti monia temppeleitä ja pyhättöjä.

Kun Hatshepsut kuoli, maininnat hänestä pyrittiin poistamaan ja häntä kuvanneet patsaat tuhoamaan. Syyllisenä pidetään Thutmosis III:tta.

Rakennus Khnum-jumalan kunniaksi

Rakennuskivien uskotaan kuuluneen rakennukseen, jolla kunnioitettiin oinaspäistä Khnum-jumalaa.

Saksalaiset ja sveitsiläiset arkeologit ovat jo aiemmin löytäneet saarelta rakennuskiviä, jotka saattavat olla samasta rakennuksesta.Tuore löytö kuitenkin antaa aiemmille löydöille merkityksen, sanoo arkeologiryhmän johtaja Felix Arnold.

Muinaismuistoministeriön mukaan paikalla oli joka puolelta pylväiden reunustaman rakennus, jonka uskotaan olleen levähdyspaika Khnumin purrelle. Muinaisessa Egyptissä pyhät veneet kuljettivat kuolleet kuolemanjälkeiseen elämään.

Pylväissä on kuvattu Khnumia ja myös muita jumalia. Rakennuksesta saadaankin lisätietoa paitsi Hatshepsutista myös Elefantinessa hänen valtakaudellaan vallinneista uskomuksista, ministeriö sanoo.