torstai, 14. huhtikuu 2016

Aurinko saattoi kaapata yhdeksännen planeetan

p9_kbo_extras_orbits_2_-1-e1460617967977

 

Oranssilla merkityllä radalla kiertävä Planeetta IX selittäisi monien kaukaisten kappaleiden kirtoratojen asennon.

 

Planeetta X ei ehkä olekaan kotoperäinen

Pluto menetti planeetan statuksen, kun Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni loi uuden planeetan määritelmän vuonna 2006. Aurinkokunnassamme saattaa silti olla yhdeksäs planeetta.

Aiemmin nimellä planeetta X tai kymmenes planeetta tunnettu kiertolainen kiehtoi tutkijoita jo 1930-luvulla, kun Pluto oli löytynyt.

Planeetta X, nyt siis yhdeksäs planeetta, nousi tammikuussa taas puheenaiheeksi, kun California Insitute of Technologyn tähtitieteilijät Konstantin Batygin ja Michael Brown mallinsivat, millaisia painovoimavaikutuksia tällaisella planeetalla olisi kaukaisen Kuiperin vyöhykkeen kappaleisiin.

Planeetta X selittäisi havainnot muiden kappaleiden radoista, mutta toistaiseksi planeetasta itsestään ei ole mitään suoraa havaintoa.

Muut tähtitieteilijät esittivät heti, että tämä noin kymmenen kertaa Maata raskaampi planeetta olisi vaeltanut aurinkokuntamme sisäosista sen reunoille, josta sitä nyt etsitään.

Nyt Lundin yliopiston tähtitieteilijä Alexander Mustill kuitenkin esittää simulaatioihin pohjaten, että oma aurinkomme olisi voinut aikanaan kohdata toisen aurinkokunnan lähietäisyydeltä ja napata siltä sen uloimman planeetan.

Simulaation mukaan tällaisen kaappauksen todennäköisyys olisi jopa 50 prosenttia, jos kohtaavalla aurinkokunnalla ylipäätään olisi planeetta, jonka kiertorata kulkisi hyvin kaukana emotähdestään.

Kolmas vaihtoehto on, että planeetta on syntynyt siellä, missä me oletamme sen olevan nyt.

”Luulen että on ennenaikaista sanoa, mikä on todennäköisintä”, tähtitieteilijä Scott Kenyon Harvard-Smithsonian astrofysiikkakeskuksesta kertoi New Scientist -lehdelle. Alkuperä selvinnee, jos planeetta oikeasti löydetään.

 

Taivaan tähden -blogissa seurataan muun muassa ”irvikissaplaneettaa”.