Rasvamaksa hiirellä, entä ihmisellä?
 

Pitkäkestoisten avaruuslentojen haittoihin ihmisellä saattavat kuulua maksaongelmat. Tämä nousi esiin tuoreessa tutkimuksessa, jossa 13 päivää avaruudessa olleiden hiirten maksasta löydettiin merkkejä rasvoittumisesta ja alkavasta kirroosista.

"Ennen meillä ei juurikaan ollut informaatiota avaruuslennon vaikutuksesta maksaan", sanoo tutkimuksen tehneen ryhmän vetäjä Karen Jonscher. Mahdollisista maksaongelmista ihmisillä on aiemmin saatu vain viitteitä astronauteilla esiintyneiden diabeteksen kaltaisten oireiden perusteella.

Haittojen kehittyminen hiirillä vain 13 päivässä on ollut nopeaa. "Jopa epäterveellisellä ruokavaliolla maksakirroosin aikaansaaminen hiirissä kestää yleisesti ottaen kuukausia tai vuosia", sanoo Jonscher.

Sikäli kuin hiirten maksamuutokset vertautuvat ihmisiin, ne on otettava huomioon suunniteltaessa pitkiä miehitettyjä avaruuslentoja, kuten Marsiin menemistä.

Jonscherin mielestä tutkimus pitää seuraavaksi toistaa useiden kuukausien mittaisena. On mahdollista, että maksaongelma poistuu elimistön ehtiessä sopeutua tilanteeeseen. Poissuljettu ei ole myöskään vaihtoehto, että rasvamaksa on ollut lennon aiheuttaman stressin seurausta.

Nyt tehdyssä tutkimuksessa käytettiin vuodelta 2011 peräisin olevia näytteitä. Hiiret olivat tuolloin mukana avaruussukkula Atlantiksen viimeisellä lennolla.