RNA-molekyyli. Siniset osat ovat riboosi-sokerirunkoa, vihreät emäksiä.

Avaruudessa muodostuvien elämän rakennusaineiden joukko näyttää saaneen yhden molekyylin lisää. Tutkijat onnistuivat havaitsemaan avaruuden oloja jäljittelevässä laboratoriokokeessa riboosi-sokerin, josta muodostuu RNA-molekyylin runko.

Teoriat elämän synnystä ovat lukuisia, mutta useimmissa malleissa elämä alkoi, kun pätkä RNA:ta ryhtyi kopiomaan itseään. DNA tuli kuviin vasta myöhemmin.

RNA-molekyylin toisen tärkeän rakennusosan, emästen, on jo pitkään tiedetty voivan syntyä avaruudessa. Samoin kuin aminohappojen, joista proteiinit muodostuvat. Yksi toisensa jälkeen näitä on havaittu avaruuden oloja jäljittelevissä laboratoriokokeissa.

Tekniikka ei ole kuitenkaan ollut vielä riittävällä tasolla mahdollisen riboosi-sokerin havaitsemiseksi. "Meillä on näyte, joka sisältää valtavan molekyylien monimuotoisuuden. Siksi yksittäisten yhdisteiden tunnistaminen on hyvin vaikeaa", sanoo Cornelia Meinert, joka osallistui tutkimukseen.

Nyt riboosi onnistuttiin saamaan esiin uuden menetelmän, niin sanotun multidimensionaalisen kaasukromatografian avulla.

Löydöllä on merkitystä elämän alkuperän suhteen maapallolla sekä elämän todennäköisyyteen muualla universumissa. "Simulaatiomme on hyvin tavallinen prosessi, joka voi tapahtua molekyylipilvissa ja protoplanetaarisissa kiekoissa", sanoo Meinert.

"Se osoittaa, että potentiaalisen ensimmäisen geneettisen materiaalin rakennuspalikat ovat runsaita tähtienvälisessä ympäristössä".