Maailmanlaajuisesti muistisairaudet tulevat nykyisin maksamaan noin 818 miljardia ja vuonna 2030 ehkä jo kaksi biljoonaa euroa. Jos muistisairaudet olisivat valtio, olisi se tällä hetkellä maailman 18. suurin.

Vanhus istuu pyörätuolissa.

 

 

Tiia Ngandun ohjeet dementian välttämiseksi

  1. Sydänterveydestä huolehtiminen: korkea kolesteroli, korkea verenpaine ja kohonneet verensokeriarvot kuntoon, painonhallinta.
  2. Tupakoinnin välttäminen.
  3. Monipuolinen aivojen käyttäminen kaikissa ikävaiheissa.
  4. Säännöllinen liikunta.
  5. Terveellinen ja monipuolinen ravinto.

Dementia saattaa olla vältettävissä terveellisillä elämäntavoilla, ilmenee Britanniassa tehdystä tutkimuksesta.

Tutkijat yllättyivät, kun he havaitsivat, että dementiasta kärsiviä onkin nyt selvästi vähemmän kuin heitä 90-luvun alussa laskettiin olevan. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n asiantuntijalääkäri Tiia Ngandu muistuttaa, että myönteisestä kehityksestä huolimatta dementiaan sairastuvien määrä kasvaa väestön ikääntymisen myötä myös Britanniassa, vaikka kasvu onkin jäänyt ennakoitua pienemmäksi. 

Tarkkaa syytä Britannian oletettua pienemmille luvuille ei tiedetä, mutta tutkijat uskovat, että kyse voi olla elämäntavoista.

Suomessa ehkä samankaltainen kehitys

 

Tiia Ngandu

 

 

Myös Suomessa eletään terveellisemmin, tupakoidaan vähemmän ja koulutustasokin on noussut, joten voidaan hyvin olettaa, että meilläkin yhä harvempi sairastuu tulevaisuudessa dementiaan.

–  On ihan mahdollista, että tällaista positiivista kehitystä olisi Suomessakin, vaikka emme sitä täsmällisesti tiedäkään, sanoo Ngandu.

Kehitys on ollut erityisen selvää miehillä. Ngandun mukaan ei tarkkaan tiedetä, miksi näin on.

On ihan mahdollista että tällaista positiivista kehitystä olisi Suomessakin, vaikka ei me sitä täsmällisesti tiedetäkään.

– Tiia Ngandu

– Toki näiden verisuonisairauksien taakka on ollut Britanniassakin miehillä vähän suurempi. Varmaan osaltaan [kehityksen vaikuttaa] se, että näiden riskitekijöiden hoito on parantunut vuosien varrella.

Muistisairauksien hoito on hyvin kallista

Kyse ei ole pikkuasiasta, ei sairastuneen eikä hänen omaistensa kannalta, mutta entistä harvempien sairastumisella on myös tavattoman suuria taloudellisia vaikutuksia.

Ngandun mukaan muistisairaudet ovat kalliita, ja se johtuu siiitä, että loppuvaiheessa tarvitaan ympärivuorokautista hoivaa. Helsingin ja Espoon alueella tehty tuore arvio on, että vuosikustannukset sairauden toteamisen aikaan ovat 25 000 euroa, mutta neljän vuoden kuluttua jo 40 000 euroa.

Maailmanlaajuisesti muistisairaudet tulevat nykyisin maksamaan noin 818 miljardia. Vuonna 2030 summa olisi jo kaksi biljoonaa euroa. On myös arvioitu, että jos muistisairaudet olisivat valtio, olisi se tällä hetkellä maailman 18. suurin.

– On ennakoitu, että kustannustaso nousisi maailmanlaajuisesti ihan valtavaksi, mutta onhan tämä tosi iloinen asia, että se ei ehkä olekaan ihan niin iso taloudellinen haaste tulevaisuudessa kuin nyt ajatellaan.

Toistaiseksi muistisairauksiin ei ole mitään parantavaa hoitoa.