Suomen yli kulkevan voimakkaan matalapaineen ennuste on tarkentunut. Maan etelä- ja keskiosassa lämpötila laskee tuskin pakkasen puolelle. Vielä eilen ennakoitiin, että takatalvi saapuu Suomeen maanantain puolella.

Luminen katu Kajaanissa.

 

Vappuaattona 2015 Kajaanissa näytti tältä.

 

Voimakas matalapaine rantautuu etelästä Suomeen sunnuntaina iltapäivällä. Sen reitistä ei ole vielä täyttä varmuutta, mutta näillä näkymin sakeat lumi- ja räntäsateet pyyhkäisevät koko Suomen ylitse.

Jo lauantaiksi Ilmatieteen laitos ennustaa vesi- tai lumikuuroja maan etelä- ja keskiosaan. Pohjoisessa voi tulla paikoin lumi- tai räntäkuuroja.

Maan keskiosassa maa saattaa olla valkoinen maanantaiaamuna.

– Jos oikein huono tuuri käy, niin lumi jää maahan maan keskiosassa, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Ilkka.

Ei kovin kylmää

Lumi sulaa todennäköisesti nopeasti, koska yölläkään lämpötila tuskin laskee pakkasen puolelle. Aivan etelässä lumi ei todennäköisesti pysy maassa senkään vertaa.

– On vaarallista puhua takatalvesta, koska missään vaiheessa ei ole kovin kylmää, Ilkka sanoo.

Tarkkaa määritelmää takatalvelle ei ole, mutta siitä voidaan puhua, kun kylmä jakso katkaisee jo alkaneen termisen kevään.

Tänä vuonna terminen kevät oli huhtikuun alkuun mennessä alkanut jo Keski-Lappia myöten. Kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi nollan asteen yläpuolelle.

Maanantaina märkää

Maanantaipäivän valjettua sade muuttuu rännäksi ja vedeksi. Lämpötila kohoaa maan etelä- ja keskiosassa neljän ja kuuden asteen välille.

Maanantain aikana saderintama kulkee todennäköisesti koko maan yli. Pieni mahdollisuus on sille, että sateet pyyhkäisevätkin Suomen ohitse joko lännen tai idän puolelta.