Talvivaaran purkuputki on herättänyt suurta huomiota, mutta se ei suinkaan ole ainoa putki, jonka avulla puhdistettuja jätevesiä johdetaan vesistöihin. Purkuputkien tarkoitus on johtaa jätevedet kauemmas rannasta.

Terrafamen purkuputken kyltti.

 

 

Mistä on kyse?

  • Sekä teollisten että yhdyskuntajätevesien purkamiseen tarkoitettuja kanavia eli purkuputkia löytyy monesta paikasta Suomessa.
  • Purkuputkilla jätevesiä johdetaan joko järviin, meriin tai joissakin tapauksissa jokiinkin.
  • Jätevesien johtaminen hieman rannasta poispäin on yleisesti käytetty menetelmä.
  • Silloin jätevedet sekoittuvat nopeammin ja laajemmalle, ja mahdolliset haitta-ainepitoisuudet laimenevat paljon tehokkaammin kuin rannan läheisyydessä.

Terrafamen eli entisen Talvivaaran Nuasjärven purkuputkipäätöstä on varrottu tovi jos toinenkin, ja eilen torstaina päätös vihdoin saatiin. Talvivaaran valokeilassa voi unohtua, että ylipäätään sekä teollisten että yhdyskuntien jätevesien purkamiseen tarkoitettuja kanavia löytyy monesta muustakin paikasta Suomessa.

Esimerkiksi viime syksynä Yle uutisoi Äänekosken Metsä Fibren biotuotetehtaasta, jonka sulfaattipäästöjen määrä oli alun perin arvioitu jopa Talvivaaran suuruusluokkaan.

Seppo Rekolainen, Suomen ympäristökeskuksen vesijohtaja, toteaa Suomessa olevan lukuisia erilaisia purkuputkia.

– Niitä myöten jätevesiä johdetaan joko järviin, meriin tai joissakin tapauksissa jokiinkin. Ihan tarkkaa lukumäärää meillä ei ole tiedossa, mutta jätevesien johtaminen hieman rannasta poispäin on yleisesti käytetty menetelmä, sanoo Rekolainen.

 

Espoon Suomenojan jätevedenpuhdistamo.

 

Suomenojan jätevedenpuhdistamo. 

 

Esimerkiksi Vääksyn jätevedenpuhdistamo on toiminut jo vuosikymmeniä. Se johtaa käsiteltyjä jätevesiä noin 800-metrisen purkuputken avulla Päijänteen Asikkalanselän kaakkoisosaan Salonsaaren ja Lauttasaaren väliin, kerrotaan Asikkalan kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelmassa.

Suomen toiseksi suurin jätevedenpuhdistamo on Suomenojan puhdistamo. Sen läpi kulkee yhteensä yli 310 000 asukkaan jätevedet Espoosta, Kauniaisista, Vantaan länsiosista sekä Kirkkonummelta. Suomenojan puhdistamon läpi kulkee myös teollisuusjätevesiä.

Purkuputki vie jätteet kauemmaksi

Myös valituksia purkuputkista on tullut, kuten esimerkiksi tämän vuoden helmikuussa puhuttaneen Suonenjoen vedenpuhdistamon kohdalla.

Rekolaisen mukaan purkuputkien tarkoitus on, että suoraan rannalle laskemisen sijaan jätevedet johdetaan etäämmäksi.

– Ne viedään hieman kauemmaksi rannasta avoimelle meri- tai järvialueelle, jossa sekoittumisolosuhteet ovat ihan toisenlaiset. Silloin jätevedet sekoittuvat nopeammin ja laajemmalle, ja mahdolliset haitta-ainepitoisuudet laimenevat paljon tehokkaammin kuin rannan läheisyydessä, Rekolainen kertoo.

 

Nuasjärven rantaa Terrafamen purkuputken kohdalta.

 

Nuasjärven rantaa Terrafamen purkuputken kohdalta.

 

Toki esimerkiksi Terrafamen jätevesien pitoisuudet ovat oma lukunsa, eikä niitä voi sellaisenaan verrata esimerkiksi puhdistettujen talousjätevesien purkuputken sisältöön.

Jätevesien johtaminen niin putkea myöten tai suoraan vesistöönkin on aina luvanvaraista, Rekolainen muistuttaa.

– Olennaista on tietenkin, että vesi on tehokkaasti puhdistettua. Ei purkuputki tarkoita, että sen kautta voisi laskea kovinkin väkeviä jätevesiä.