Etsijäkoira, labradorinnoutaja Sylvi
 
Labradorinnoutaja Sylvi valmistuu pian etsijäkoiraksi.
 

Päivä pitenee ja eläimillä on kevättä rinnassa. Alkaa kadonneiden lemmikkien kuumin etsintäsesonki. Murren tai Mirrin löytämiseksi tarvitaan usein etsijäkoiran apua.

Vantaalaisen Suvi Kermanin koira katosi uutenavuotena. Hätä oli suuri, koska Loki-koira oli saanut sairauskohtauksen ja karannut.

Naapurissa on laaja Sipoonkorven kansallispuisto ja läheltä kulkee myös Lahden moottoritie, vaarallinen paikka mille tahansa nelijalkaiselle.

- Sukulaiseni ehdotti, että pyytäisimme avuksi etsijäkoiraa. Koska uudenvuoden raketit olivat saaneet monen koiran karkuteille, saimme Etsijäkoiraliitosta aluksi ohjeita omatoimiseen etsimiseen, kertoo Kerman.

Koira katosi - grilli kuumaksi

 

Elina Kestilä-Kekkonen
 
Elina Kestilä-Kekkonen

- Meidän piti ruveta grillaamaan ja ripotella lähimetsään tutunhajuisia vaatteita. Lopulta avuksi saatiin Elina Kestilä-Kekkonen Etsijäkoiraliitosta koiransa Ariksen kanssa, kertaa Suvi Kerman tapahtumia.

Kun lemmikki katoaa, on vaikea pitää pää kylmänä. Eläintä ei pidä lähteä seuraamaan isolla porukalla eikä huudella sen nimeä.

- Siitä tulee eläimelle helposti takaa-ajettu olo. Sen sijaan tutut hajut ja grillaaminen rauhoittavat koiraa, joka saattaa piileskellä lähimaastossa, sanoo Elina Kestilä-Kekkonen.

Loki oli juoksennellut Lahden moottoritiellä ja joutunut auton töytäisemäksi

Lokin etsijät tulostivat katoamisilmoituksia ja jakelivat lappuja ilmoitustauluille, postilaatikkoihin sekä bussipysäkeille. Puhelimet alkoivat soida, aina löytyi joku, joka oli nähnyt koiran jossakin. Sitten tuli puhelinsoitto, joka sai Suvi Kermanin sydämen lähes pysähtymään.

- Loki oli juoksennellut Lahden moottoritiellä ja joutunut auton töytäisemäksi, hän kertoo.

Onneksi lähistöltä ei löytynyt verijälkiä

Se oli kuitenkin ehtinyt paeta tiehensä, ennen kuin Kermanit pääsivät tapahtumapaikalle. Onneksi lähistöltä ei löytynyt verijälkiä, koira oli siis ainakin päällisin puolin kunnossa.

Kokenut etsijäkoira Aris pystyi paikantamaan alueen, missä Loki oli viimeksi liikkunut. Koiraa ei kuitenkaan saatu houkuteltua kiinni.

Vainun ammattilainen

 

Etsijäkoira sylvi nuuhkii jälkiä
 
Vainun ammattilainen työssään.

Yhä useammin kadonneen lemmikin etsintöihin valjastetaan perheen, ystävien ja naapurien lisäksi vainun ammattilainen, etsijäkoira.

- Tavallisesti etsintäpyynnöt koskevat koiria tai kissoja mutta myös vaikkapa kilpikonnia. Kun ilmat lämpiävät, konna nostetaan takapihalle. Ei tarvita kuin pikainen käväisy sisätiloihin, niin takaisin tullessa huomaakin konnan jo kadonneen. Kilpikonnat ovat yllättävän vikkeliä, muistuttaa Elinä Kestilä-Kekkonen Etsijäkoiraliitosta.

Etsijäkoiria käytetään myös hevosien, lehmien, käärmeiden, liskojen - jopa papukaijojen etsinnöissä.

- Etsijäkoira pystyi taannoin paikantamaan harmaapapukaijan ilmavainun avulla, kertoo Kestilä-Kekkonen.

Etsijäkoiran kissanjahtaamisvietti on pois päältä

Tarkan ja koulutetun hajuaistinsa avulla etsijäkoirat pystyvät tarkentamaan alueen, missä karkulainen kulloinkin liikkuu. Ne eivät pelästytä karkulaista, vaan pysyvät kohteesta säällisen etäisyyden päässä.

Etsinnöissä etsijäkoiran metsästys- tai vaikkapa kissanjahtaamisvietti on pois päältä.

Karkuri villiintyy helposti

 

 

Broholmin koira Loki
 
Broholminkoira Loki palasi vahtimaan kotisohvaansa.

- Minulle oli yllätys, miten pian koira villiintyy karkureissulla, sanoo Suvi Kerman.

Kun Lokin katoamisesta oli kulunut viikko, puhelin soi jälleen. Miesääni kertoi, että hänen terassilleen oli ilmestynyt suurikokoinen koira. Kermanien Loki saatiin kiinni, mutta se oli ensin hyvin epäluuloinen omistajiaan kohtaan.

- On vaikea tietää, mitä koiran päässä tapahtuu - miten saada lukko aukeamaan koiran päässä, että se tajuaa kuka se on, keitä me olemme ja että kotiinkin voisi jo tulla, Kerman pohtii.

Pennusta etsijäkoiraksi

 

 

Elina Kestilä-Kekkonen koiransa kanssa
 
Elina Kestilä-Kekkonen kouluttaa Sylvistä etsijäkoiraa.

Elina Kestilä-Kekkosen nuorin koira Sylvi on 2,5-vuotias labradorinnoutaja. Se on opiskellut jo pitkään etsijäkoiraksi ja on kohta valmis.

Sylvin nenä on huippuunsa treenattu. Pian se voi alkaa jäljestää jopa 8 km:n matkoja ja etsiä kadonnutta lemmikkiä kaupunkiympäristöstä, esimerkiksi juna-asemilta.

Suurin osa etsijäkoirista on monirotuisia

- Monelle koiralle hyvä vainu on luontaista, ja koulutuksessa se valjastetaan etsintätyöhän. Koiran rodulla ei ole niinkään väliä, suurin osa etsijäkoirista taitaa olla monirotuisia. Eniten katsotaan koiran ominaisuuksia ja koiran sekä koiranomistajan yhteistyökykyä, sanoo Elina Kestilä-Kekkonen.

Entä broholminkoira Loki, vieläkö sen mieli halajaa seikkailuja kohti?

- Grillasimme äskettäin lasten kanssa makkaraa. Tuli hiukan outo fiilis, niin monta kertaa kun yritimme grillaamalla houkutella Lokia metsästä. Ja Lokikin oli aivan, että "kyllä minä tämän hajun hyvin tunnistan", nauraa Suvi Kerman.