Lyijykynän teroittamiseen liittyvä puun ja grafiitin haju tuo oitis mieleen kouluajan. Kun hajuaisti rekisteröi teroitetun lyijykynän hajun, hajuimpulssit kiitävät suurnopeuskaistaa aivoihin ja herättävät siellä muistikuvia ja tunnetiloja.

 

 

Hajuaisti voi viedä meidät takaisin lapsuuden muistoihin, kun tietty hajuviesti kiitää suoraan aivojen muistoja käsittelevään osaan.

   

Tunnet sikarin hajun ja pääset oitis aikamatkalle mummolaan, missä pappa tuprutteli nojatuolissa.

Erilaiset hajut pystyvät tuomaan meidät keskelle muistoa niin, että tilanne ei vain palaudu mieleen vaan myös elämme sen uudestaaan.

FAKTA: Hajut kulkevat suoraan aivoihin

● Näin hajuaisti toimii:
Hajureseptorien impulssit kiitävät hajukäämiin, joka on aivojen alaosasta nenää kohti työntyvä uloke.

● Hajuaisti herättää muistoja
Hajukäämin viestit kulkevat hajurataa eteenpäin mantelitumakkeeseen ja aivotursoon. Näillä parillisilla aivojen osilla on tärkeä osuus muistitoiminnoissa. Siksi esimerkiksi sikarin haju herättää voimakkaampia muistoja kuin pelkkä sana sikari.

Tässä muutamia esimerkkejä aineista, joita hajuaisti ja aivot usein liittävät muistoihin:

● Raha huijaa hajuaistia

Sanotaan, että raha ei haise. Kolikoista irtoaa kuitenkin tunnistettava haju, kun niitä pitää kädessä. Haju johtuu 1-okteeni-3-onista. Se on itse asiassa kolikkojen metallin kanssa reagoineen ihon haju.
 

● Vanhojen kirjojen sivut hapertuvat

Antikvariaattien ilma saa lähes imelän ominaistuoksunsa siitä, että paperin selluloosan ja ligniinin hajotessa vapautuu tuoksuvia yhdisteitä: vanilliinia, tolueenia ja bentsaldehydiä.
 

● Hajuaisti muistaa kuvaputkitekevision

Litteän television edeltäjässä, katodisädeputkellisessa tv-vastaanottimessa kuvaputki tuotti paljon lämpöä ja pistävän hajuista otsonia.

 

● Kenkävoiteen lemua peitellään

Kenkävoiteissa on pahanhajuisia kemikaaleja, joita ei voida peittää tuoksuvilla hajusteilla. Nahkajalkineiden hoitotuotteiden lemua peitellään nitrobentseenillä, joka tuoksahtaa karvasmantelilta.

Hajuaisti suojaa sisäsiittoisuudelta

Hajuaisti herättää vanhat muistot eloon, mutta se on mukana myös kumppanin valinnassa. Nainen nimittäin vainuaa, onko seurustelukumppani sopiva suvunjatkamiseen.