Meteli Hämeenlinnan Aulangolle rakennettavan seikkailupuiston ympärillä kasvaa. Suomen ensimmäisen kansallisen kaupunkipuiston sisälle, hotelli Aulangon viereen, rakennetaan parhaillaan kiipeilypuistoa, HugoParkia. Kansallisen kaupunkipuisto-idean isän, Ympäristöministeriön ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flanderin mukaan Hugo Strandenskjöldin perinnöstä ollaan tekemässä puuhamaata.

Miehiä kiipeilee puissa olevissa telineissä. 

 

 

Ympäristöministeriön ympäristöneuvos, hämeenlinnalaissyntyinen Jukka-Pekka Flander on viikonlopun aikana saanut paljon viestejä ja kyselyjä huolestuneilta kaupunkilaisilta. Itse hän ei ole vielä ehtinyt käydä paikalla. Flander sanoo arvioivansa tilannetta nyt kansallisen kaupunkipuiston hoito- ja käyttösuunnitelman näkökulmasta.

Kohu kiipeilypuiston ympärillä alkoi reilu viikko sitten, kun monet huomasivat oksista karsitut puut Aulangolla.

Flanderin mielestä kansalliselle kaupunkipuistolle on olemassa lainvoimainen käyttö- ja hoitosuunnitelma eikä sen periaatteeita ole puiston rakentamisessa noudatettu.

– Kummastuttaa kyllä suuresti. Saamieni viestien ja jäljen perusteella ei kyllä vaikuta siltä, että siellä olisi otettu puistoideologia siinä määrin huomioon kuin hoito- ja käyttösuunnitelma edellyttäisi. 

 

Jukka-Pekka Flander istuu puiston penkillä.

 

Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander muistuttaa, että Hämeenlinna on ollut kansallisten kaupunkipuistojen mallioppilas.

– Pustoideologia tarkoittaa sitä, että entisessä kartanon puistossa pidetään Hugo Strandeskjöldin puistoperinne hengissä. Se on ykköslähtökohta ja siihen pitäisi kaikki muu pyrkiä soveltamaan.

Sillä, että kiipeilypuistoksi rakentuva alue on yksityisen maalla, ei ole Jukka-Pekka Flanderin mukaan merkitystä. Aulangon hotellin ja kiipeilypuiston maat omistaa kiinteistösijoitusyhtiö Capman.

– Hotellin ja maiden omistajat ovat olleet aikanaan hoito- ja käyttösuunnitelman laadinnassa mukana.  Suunnitelma koskee sekä yksityisiä että julkisia maita, sanoo Jukka-Pekka Flander.

Hämeenlinna kaupunkipuistojen mallioppilas

Jukka-Pekka Flander aikoo käydä myös itse tutustumassa paikan päällä puistoon.

– Mietin, miten tällaista on voinut tapahtua. Minusta Aulangon kokonaisyritystoiminnan näkökulmasta tämä on askel taaksepäin, koska tähän mennessä Aulangon puistohistorialliset arvot ovat olleet kehittämisen lähtökohtana.

Hämeenlinnan kansallinen kaupunkipuisto perustettiin vuonna 2001, ensimmäisenä Suomessa. Se on saanut myös kansainvälistä tunnustusta.

– Hämeenlinna  on ollut kansallisten kaupunkipuistojen mallioppilas ja mannekiini ja hoitanut tähän asti kaikki tosi hienosti. Nyt vietetään valtakunnallista vihervuotta, jonka päätapahtuma on Hämeenlinnassa. Jos tällaisia viherratkaisuja lähdetään esittelemään, ei kyllä anna kovin hyvää kuvaa Hämeenlinnasta jatkossa kansallisen kaupunkipuiston hoitajana, puuskahtaa ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander.

– Kyllä tällaista pitäisi harkita hyvin kokonaisvaltaisesti ja tarkoin, kun ryhdytään Aulangosta puuhamaata rakentamaan. Ne sopivat kyllä esimerkiksi laskettelukeskuksiin tai Hämeenlinnan Ahvenistolle, joka on ollut urheiluestradi.

– Olisin toivonut, että tästä asiasta olisi informoitu ja konsultoitu minua.

Seikkailupuiston rakentamiselle on myönnety lupa huhtikuun alussa, mutta osin valitusaika päättyy tiistaina 19.4. Sosiaalisessa mediassa syntyneen kohun seurauksena Hämeenlinnan rakennusvalvonta kävi tutustumassa töihin eikä löytänyt asiasta huomautettavaa.

Isosuolla eri näkemys tulkinnasta

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo kiistää, että kaupunki olisi muuttamassa kansallisen kaupunkipuistoajatuksen luonnetta.

– Ei missään nimessä. Asia on juuri toisinpäin, valtuustoon on juuri menossa kaupunkipuistomme laajentamissuunnitelma.

Isosuo ei näe kuitenkaan mitään mahdollisuutta, että Hugo Park laajenisi Natura-alueelle, tien toiselle puolelle tai Vanajaveden yli.

–  Ideoita voi heittää, mutta rajoitukset tulevat vastaan välittömästi. Kansallinen kaupunkipuisto ei ole mikään museoalue, siinä voi olla kerroksia eri vuosilta ja varmasti kaikilla on näkemys, että Aulangon alue voi kehittyä. Mutta tietysti täytyy ottaa huomioon nämä reunaehdot ja se, miten tässä tulkitaan kansallisen kaupunkipuiston käyttösuunnitelmaa, Isosuo sanoo.