Näköaistimme rakentaa kokonaisuuksia viivoista, rajapinnoista,valon aallonpituuksista jamonista muista yksityiskohdista.Illusoriset kuvat auttavat selvittämään, miten tämä kaikki toimii.

 

 

Koko hämää-Keskuspallot ovat yhtä isot. mutta emme näe niitä samankokoisina.Pienet seuralaiset korostavat suuruutta,isot vaikuttavat päinvastoin.

 

 

Naapuri harhauttaa.Näköaistimme tulkitsee värejä suhteessa ympäristöön.Oranssi on sama, mutta tumma raita vaalentaa sävyä, vaalea taas tummaa.

 

 

3D määrää.Kolmiulotteisuus hallitsee näkemistämme siinä määrin, että se ponnahtaa esiin jopa kappaleesta, joita ei oikeasti voi olla olemassakaan.

 

 

Viivat vuotavat.Näköaistimme rakastaa ääriviivoja.Mustien ja valkeiden tiilien saumoista niitä on vaikea löytää, ja nurkat viettävät naapuriin.Sivusta katsoen jokainen muurauksen rivi on suora.

 

 

Tarkennus pettää.Kiekot pyörähtelevät vääjäämättä, koska ääreisnäkömme tarkkuus ei riitä erottelemaan osasten täsmällistä sijaintia.Se tulkitsee epämääräisyyden liikkeeksi.

 

 

Valinnanvara häiritsee.Aivomme ovat tottuneet hakemaan parasta päätelmää eivätkä osaa tehdä valintaa, kun tarjolla on kahta tietoa yhtä aikaa.Omenassa yhden ja saman linjan muodostavat kaksi kuvaa, joista tausta jakohde vaihtavat paikkaa.

 

 

Valinnanvara häiritsee.Aivomme ovat tottuneet hakemaan parasta päätelmää eivätkä osaa tehdä valintaa, kun tarjolla on kahta tietoa yhtä aikaa.Kuutiossa kappaleen syvyys viestii sekä sisään vetäytymistä, että ulos tyntymistä.

 

 

Selitykset kilpasilla.Vanhan tulkinnan mukaan risteyksessä hypähtelee tummia pisteitä. koska silmän valoaistisolut ehkäisevät kirkkauden viestivää singnaalia voimakkaimmin risteysalueilla kuin kaduilla..Uuden tulkinnan mukaan harha syntyy  kirkkauden konstrastista ja vasta aivoissa.

 

Näköjärjestelmämme on uskomattoman hieno, mutta kuitenkin altis virheille. Havaintomme eivät aina ole objektiivisia. Aivomme erehtyvät ihan yksinkertaisissakin asioissa.