Torniolaisen ratsutila Huminalehdon hevoset eivät karsinoissa seisoskele. Ruunat ja tammat "sosieteeraavat" keskenään samassa aitauksessa, kuten hevosten laumaeläiminä kuuluukin.

 
Kaksi hevosta seisoo ulkoaitauksessa lumisateessa.

 

Johanna Kolehmainen hevosaitauksen aidalla.

 

Johanna Kolehmainen hevosen kanssa.

Torniolaisella Huminalehdon ratsutillalla hevoset saavat toteuttaa luontaista käyttäytymispiirrettään eli laumassa olemista. Siinä missä useimmissa talleissa hevoset viettävät aikaansa talleissa omissa karsinoissaan, ovat Huminalehdon ruunat ja tammatkin samassa tilassa keskenään.

– Oreja sentään ei ole laitettu samaan aitaukseen, koska silloin meillä olisi kohta hevosvauvoja ja niitä me ei vielä haluta, kertoo ratsastuksenohjaaja Johanna Kolehmainen.

Hevoslähtöisen toimintatavan taustalla on Kolehmaisen mukaan sekä hänen oma koulutustaustansa hierojana, että kokemuksellisen tunnetaitovalmennuksen omaksuminen.

 

Lähikuva hevosen päästä ja silmästä.

 

 

– Kun hevoset saavat olla luonnollisesti laumassa ja keskustella keskenään, koko tilanne aukenee tallilla vieraileville ihmisillekin aivan eri tavalla. Se vaikuttaa myös ratsastuksen opetukseen, Kolehmainen sanoo.

Hänen mukaansa kokemukset "pehmeämmästä" hevostenhoitotavasta ovat olleet positiivisia. Hevoset tulevat toistensa kanssa toimeen laumassa hyvin, kunhan tarvittaessa on tilaa väistää.

Eläimen silittäminen on vastalääkettä stressille

 

 

Huminalehdon tallikoira selällään maassa. 

 

 

Kolehmaisen mielestä tunnetaidot tulisi ottaa nykyistä paremmin huomioon myös ihmisten arkielämässä.

– Monilla on stressiä niin, että sitä ei enää edes huomata – siihen on jo niin totuttu. Hyvänolon hetkiä pitäisi saada lisää ja eläimen koskettaminen ja silittäminen on erittäin hyvä tapa saada iloa aikaan, Kolehmainen sanoo.

Ja kuin emäntänsä lausumaa korostaakseen tallikoira Vilma kierähtää selälleen odottamaan rapsutuksia.