Taiteilijan näkemys Intian sukkulasta kiertoradalla.
 

Intian avaruusjärjestö ISRO on ilmoittanut koelennättävänsä uudenlaisen sukkulan prototyyppiä toukokuussa. Sukkulahanke tunnetaan nimellä Reusable Launch Vehicle Technology Demonstrator (RLV-TD) ja se tähtää kokonaan uudelleenkäytettävään kantorakettiin.

Toukokuun kokeessa on tarkoitus lennättää 6,5 metriä pitkä ja 1,75 tonnin massainen prototyyppi 70 kilometrin korkeuteen.

Sukkula nostetaan taivaalle luotausraketin kyydissä. Lennolla halutaan tutkia sukkulan lento-ominaisuuksia sen jarruttaessa ilmakehässä noin viisinkertaisessa äänennopeudessa. Kokeen lopuksi prototyyppi tuhoutuu osumalla mereen.

Myöhemmin tänä vuonna halutaan testata sukkulaprototyypissä myös ilmasta happea ottavaa scramjet-moottoria. Sen avulla voitaisiin myöhemmissä projekteissa kehittää yksivaiheista kantorakettia. Tämän jälkeen lentokokeissa halutaan testata sukkulan autonomista laskeutumiskykyä.

Sukkulaohjelman tavoitteena on kehittää Intialle tulevaisuuden laukaisuteknologioita. Haaveissa on myös Avatar-niminen sukkula, joka olisi yksivaiheinen 25 tonnin massainen jopa 100 kertaa käytettävä kantoraketti.

Avataria päästään koelennättämään aikaisintaan 2025. Mikäli se saadaan toimimaan satelliittien laukaisussa, pidetään myös miehitetyn version kehittämistä mahdollisena.