Pohjois-Pohjanmaan Nivalassa Malisjoki tulvii. Kuvakaappaus Pohjois-Pohjanmaan elykeskuksen Twitter-tililtä, joka seuraa tiiviisti tulvien kehittymistä.

Pohjois-Pohjanmaan Nivalassa Malisjoki tulvii. Kuvakaappaus Pohjois-Pohjanmaan elykeskuksen Twitter-tililtä, joka seuraa tiiviisti tulvien kehittymistä.

Moni joki 
saavuttaa tulvahuippunsa viikonloppuna. Jääpatoja voi muodostua.

Pohjois-Pohjanmaan eteläisimmät joet saavuttavat tulvahuippunsa todennäköisesti viikonloppuna. Virtaamien kasvu puskee jäät liikkeelle.

Jääpatoja voi muodostua nyt erityisesti Oulun eteläpuolisiin jokiin. Myös Kiiminkijoki on altis padoille.

Torstai-iltana Malisjokeen muodostui jääpato Nivalan kohdalla ja nosti veden hetkeksi tulvakorkeuteen, kertoo sanomalehti Kaleva. Pato purkautui itsekseen, mutta vesi ehti kastella yhden talon kellarin.

Viranomaiset kuvailevat tilannetta kuitenkin rauhalliseksi.

”Virtaamat ovat kasvussa, mutta sateet ovat jääneet ennustettua pienemmiksi eikä ole ollut kovin lämmintäkään, joten virtaamat eivät nouse niin koviksi”, vesivararyhmän päällikkö Olli Utriainen Pohjois-Pohjanmaan elykeskuksesta totesi torstaina.

Etelä-Pohjanmaan elykeskus varautuu toiseen tulvahuippuun. Sateet ja lämmin sää voivat nostaa vedenkorkeutta nopeastikin.

Jos sataa enemmän kuin on ennustettu, vedenkorkeudet voivat nousta vahinkorajoille esimerkiksi Kyrönjoella. Kauhajoella on riski talojen kastumiselle.

Elykeskukset varautuvat tarvittaessa purkamaan jääpatoja. Utriaisen mukaan luonnonilmiöitä ei voi hallita, mutta niihin pyritään varautumaan mahdollisimman hyvin.

”Viranomaisyhteistyötä on tiivistetty, riistakameroita on asennettu seuraamaan jäätilannetta ja valmiutta tulvasuojelutoimenpiteisiin pidetään yllä”, hän kuvailee.

Tulvapenkereet ovat välttämättömiä esimerkiksi Kala- ja Pyhäjoella. Lestijoella pengerryksiä vahvistetaan tänä vuonna.

”Iijoella penger pelasti Pudasjärven taajaman tulvalta viime keväänä”, Utriainen muistuttaa.

Iijoella maaperä ja ojastot ovat vielä viime kesän jäljiltä vettä täynnä, joten on mahdollista, että alueella on keväämmällä normaalia pahempi vesitulva.