Suomalaistutkijoille selvisi, miksi unen puute altistaa sydänsairauksille.

 

Unen puute syö vastustuskykyä, aiheuttaa tulehdusta ja yllyttää ruokahalua. Nyt suomalaistutkijat saivat selville, että riittämätön uni vaikuttaa myös kolesteroliaineenvaihduntaan.

Tulos auttaa ymmärtämään, miksi univajeesta kärsivillä ihmisillä on tavallista suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Helsingin yliopiston unitutkimusryhmä sai selville, että kolesterolin kuljetusta säätelevät geenit toimivat laiskemmin, jos ihminen ei nuku tarpeeksi. Tämä todettiin sekä laboratoriokokeessa että väestötutkimuksessa.

Kun tutkijat analysoivat väestöaineistoa, osoittautui, että unen puutteesta kärsivillä ihmisillä oli veressään vähemmän verisuonia siivoavaa hyvää hdl-kolesterolia kuin niillä, jotka saivat tarpeeksi unta.

”Erityisen mielenkiintoista on se, että valtimonkovettumatautia edistävät kolesteroliaineenvaihdunnan muutokset näkyivät sekä kokeellisesti että väestöaineistossa”, selittää ryhmän tutkija Vilma Aho tutkimustiedotteessa.

Tulokset kielivät hyvän unen tarpeellisuudesta terveydelle.

”Kokeemme paljasti, että jo viikon univaje alkaa muuttaa elimistön immuunijärjestelmää ja aineenvaihduntaa. Seuraava tavoitteemme on selvittää, kuinka vähäinen unenpuute näihin muutoksiin riittää ”, Aho sanoo.