Saksalaispanimo toi myyntiin tiettävästi maailman ensimmäisen mallaspohjaisen gluteenittoman oluen, kertoo Gizmag.

Saksalaisiin supermarketteihin tullut Pionier-olut on valmistettu Australian tieteellisen tutkimusorganisaation Csiron kehittämästä ohralajikkeesta. Keliaakikoille kehitetty Kebari-ohranjyvä on kehitetty perinteisellä risteytyksellä.

Jyvässä on hordeiinia, ohran gluteenia, vain kymmenestuhannesosa tavallisesta. Tämä riittää maailman terveysjärjestö WHO:n standardeilla siihen, että tuote luokitellaan gluteenittomaksi.

Kun saksalaispanimo Radeberger kuuli Kebari-ohrasta, se kehitti siitä Pionier-nimisen oluen. Pionier on valmistettu saksalaisen Reinheitsgebotin eli olutmääräyksen mukaisesti pelkästään vedestä, ohrasta ja humalasta.

Kebari ei kuitenkaan ratkaise keliaakikkojen oluenjanoa kaikissa maissa. Esimerkiksi Australian ja Uuden-Seelannin lainsäädännön raja-arvojen mukaan Pionier luokitellaan gluteenilliseksi olueksi, joka ei sovi keliaakikoille.

Vähägluteiinista ohraa kehitetään Australiassa oluen lisäksi myös muita viljatuotteita, kuten aamiaismuroja ja pastaa, varten.