Kuva
 
Haloilmiö Tukholmassa.
 
 

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan huhtikuu on otollista aikaa haloilmiöiden havaitsemiseen ja ”yleensä haloja on näkynyt huhtikuisella päivätaivaalla lähes jokaisena päivänä”.

– Vaikka ilmakehän jääkiteissä taittuvan ja heijastuvan valon aiheuttamia kaaria, renkaita ja pilareita eli haloilmiöitä voi nähdä ympäri vuoden, erityisen otollinen aika on käsillä juuri nyt, Ursa kertoo nettisivuillaan.

– Erilaisia halojen päämuotoja tunnetaan tällä hetkellä noin 80 kappaletta. Suomalaiset ovat löytäneet lähes kolmasosan kaikista tunnetuista halomuodoista, ja ennen näkemätön halomuoto saattaa sattua kenen tahansa kohdalle, Ursa vinkkaa.

 

Haloilmiön voi havaita niin Auringon kuin Kuunkin ympärillä.

–  Tänä vuonna otollisin aika Kuun halojen havaitsemiselle on huhtikuun puolenvälin jälkeen, sillä täysikuu on hyvin näkyvissä eteläisellä taivaalla 22.4. Sää on otollinen halojen havaitsemiselle, kun Auringon tai Kuun lähettyvillä on harsomaista, ohutta pilveä, Ursa kertoo.

Ursa vinkkaa, että haloja tähyillessä kannattaa myös taivaanlaki ja Aurinkoa vastakkaisella suunnalla oleva taivas.

– Monet harvinaisista haloilmiöistä lymyävät juuri Auringon vastaisella suunnalla. Aurinkolasien käyttö auttaa erottamaan halot selvemmin. Häikäisevä Aurinko tai Kuu kannattaa peittää kädellä tai vaikka katulampulla tai liikennemerkillä, Ursa ohjeistaa.