Seppo kalastaa perinteisin menetelmin.

 

Seppo kalastaa perinteisin menetelmin.

Nailonverkkojen ja muiden nykyaikaisten kalastusvälineiden yleistyessä kalakuiskaajia alettiin pitää vanhanaikaisina.

Kuiskaamisen taitoa kalastuksessa elvytetään taas henkiin Järvi-Suomen alueella. Perinteisen kalastamisen taidon osaavia kalakuiskaajia on Suomessa jäljellä kourallinen. Yksi heistä on Seppo (nimi muutettu). Hän kertoo taidon kulkeneen suvussaan sukupolvelta toisella vuosisatojen ajan.

Sepon mukaan ääniaallot ovat tehokas ja edullinen tapa houkutella kaloja. Ne nousevat pintaan, mistä niitä on helppo narrata esimerkiksi pilkillä tai kesällä ongella.

Kalastaja asettaa huulensa lähelle veden pintaa ja kuiskii veteen hyvin hiljaa. R-kirjaimia on hyvä välttää, koska kalat saattavat pelästyä sorahtavaa äännettä.

Nailonverkkojen ja muiden nykyaikaisten kalastusvälineiden yleistyessä kalakuiskaajia alettiin pitää vanhanaikaisina ja lopulta tärähtäneinä. Kansakoulussa Seppoa kiusattiin jäällä pyllistelevän isänsä takia, joten Seppo päätti salata taitonsa ulkopuolisilta. Hän ei halua nimeään julki, jotta omat lapset säästyvät pilkalta.

Kalakuiskaajia odottaa valoisa tulevaisuus, sillä Perinnekalastajat ry:n toiminnanjohtaja Petrus Kastemäki-Kulonen ilahtui suuresti MT:n pyytäessä kommentteja poikkeukselliseen kalastusmenetelmään.

"Olen kuullut, että kalakuiskaajia on vielä olemassa, mutta minulla ei ole ollut mahdollisuutta tavata heitä. Todella hienoa, että perinne elää."

Perinnekalastajat ovatkin päättäneet järjestää kaikille avoimen ja maksuttoman kalakuiskaajakurssin Pieliskivijärven jäällä Suomesniemellä perjantaina 1.4. kello 7 alkaen.

Kastemäki-Kulonen toivoo, että paikalliset kalakuiskaajat ja kaikki asiasta kiinnostuneet tulevat rohkeasti paikalle siirtämään vuosisataista perinnettä uusille sukupolville.