Tutkijat ovat huomanneet voivansa erottaa kaupungit niiden erilaisten bakteerikantojen perusteella, Discovery uutisoi.

Pohjois-Arizonan yliopiston mikrobiologit tutkivat vuoden ajan näytteitä yhdeksästä eri toimistosta, jotka sijaitsivat eri puolilla Pohjois-Amerikkaa: San Diegossa, Flagstaffissa ja Torontossa. Mukana olleisiin toimistohuoneisiin asennettiin samanlaiset matot, kattotiilit ja seinien rappaukset. Eri pinnoilta kerättyjen näytteiden lisäksi tutkijat ottivat myös toimistotyöntekijöiltä ja itseltään bakteerinäytteitä iholta, nenästä, korvista ja ulosteista.

Tulosten perusteella eri materiaaleilla ei ollut vaikutusta bakteerien viihtymiseen, mutta lattiasta otetut näytteet olivat bakteeririkkaampia kuin seinistä tai katosta otetut.

mads.gif

Helpointa oli tunnistaa iholta otetut näytteet. Mutta kiinnostava havainto oli, että mikrobiomit eli bakteeristot olivat omanlaisensa kussakin kaupungissa. Kaupunkien tunnistettavuutta ei hämmentänyt vuodenajan vaikutus bakteeristoon. Samassa kaupungissa olevista eri toimistoista otetut näytteet vahvistivat tuloksen.

Havaintojen pohjalta luotiin tietokonemalli, jossa koneäly oppi arvausten kautta tunnistamaan näytteistä kaupungin. Malli ylsi 85 prosentin osumatarkkuuteen.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu mSystems-journaalissa.