behemoth_blackhole

 

Galaksi NGC 1600:n keskeltä löydettiin supermassiivinen musta aukko. Tähtitieteilijät olivat ällistyneitä löydöstään, sillä se on jo pelkästään lähes yhtä suuri kuin suurin havaittu musta aukko, mutta lisäksi sen sijaintipaikka on herättänyt kysymyksiä. Supermassiivinen musta aukko nimittäin sijaitsee varsin autiolla alueella, keskellä galaksia, 200 miljoonan valovuoden etäisyydellä.

Uusi löydös on huimat 17 miljardia kertaa suurempi, kuin meidän aurinkomme. Suurin havaittu musta aukko on jopa 21 miljardia kertaa suurempi. Supermassiiviset mustat aukot, jotka painavat vähintään 10 miljardin auringon verran, ovat tyypillisesti löytyneet tiheään asutuilta, hyvin suurien galaksien keskeltä.

 

NGC 1600 galaksi, jonka keskeltä löydettiin massiivinen musta aukko.

 

Kaikista massiivisin musta aukko sijaitsee yli tuhannen galaksin muodostamassa Coman galaksijoukossa 321 miljoonan valovuoden päässä maasta. Vastikään havaittu musta aukko sijaitsee 200 miljoonan valovuoden etäisyydellä maasta, noin 20 galaksin muodostamassa ryhmässä, keskeltä NGC 1600 -ellipsigalaksia.

Tähtitieteilijöille sen koko on edelleen mysteeri, mutta sen oletetaan olevan kahden musta aukon yhdistymä niiden galaksien törmätessään toisiinsa. Oli syy mikä tahansa, tutkijat tietävät nyt, että supermassiivisia mustia aukkoja voidaan havaita hyvinkin autioilta galakseilta. Tämän perusteella voidaan olettaa, että on olemassa enemmänkin tämän tyyppisiä mustia aukkoja kuin olemme luulleetkaan.