torstai, 7. huhtikuu 2016

Kestävätkö eläimet enemmän säteilyä kuin ihminen? – Luonto rehottaa Tšernobylissä

 

Eläimet menestyvät Tšernobylin ydinvoimalan saastuttamalla alueella, vaikka alueella säteilee yhä, kertoo ScienceNordic.

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus sattui huhtikuun 26. päivänä vuonna 1986 Pripjatin kaupungissa Ukrainan neuvostotasavallassa. Onnettomuus levitti säteilyä ja aiheutti suuren radioaktiivisen laskeuman Neuvostoliitossa ja Euroopassa.

Onnettomuuden jälkeen 2 600 neliökilometrin lähialue suljettiin ihmisiltä, koska alueella säteili voimakkaasti. Suojavyöhykkeestä on vähitellen tullut tahaton luonnonsuojelualue, joka kuhisee villieläimiä.

 

Radioaktiivinen säteily vahingoittaa elävien solujen dna:ta. Geenit vaurioituvat kaiken aikaa normaalistikin, mutta elimistöllä on korjausmekanismi siihen. Jos hajoaminen tapahtuu liian nopeasti, saattaa aiheutua liian nopeaa solujen jakautumista eli syöpää tai akuutti säteilysairaus.

Ihmiset ja eläimet, ainakaan nisäkkäät, eivät eroa tässä asiassa toisistaan, muistuttaa Norjan säteilyviranomaisen vanhempi tutkija Justin Brown. Sen sijaan ravut ja nilviäiset kestävät säteilyä nisäkkäitä paremmin, luultavasti siksi, että ne ovat nisäkkäitä yksinkertaisempia otuksia.

Vaikka nykyään Tšernobylin suojavyöhykkeellä on paljon eläimiä, myös eläimet saivat akuutteja säteilymyrkytyksiä onnettomuuden seurauksena. Esimerkiksi kaikki havupuut kuolivat ja muuttuivat punertaviksi.

Onnettomuuden jälkeisen kuukauden aikana kuoli 30 ihmistä säteilyyn. Noin sata palomiestä sai kuolemanvaarallisen annoksen säteilyä tietämättään.

Sekä Tšernobylin että Fukushiman ydinvoimala-alueet ovat radioaktiivisten isotooppien saastuttamia vielä vuosikymmeniä tai -satoja. Ydinlaskeuma on myös levinnyt pitkän matkan. Tšernobylin ydinlaskeuma on vieläkin havaittavissa jopa Norjan luonnossa. Säteily voi aiheuttaa syöpää hyvinkin pitkän ajan kuluessa.

Eläimillä vastaavaa ei kuitenkaan juuri tapahdu. Se johtuu siitä, että ne ehtivät kuolla säteilyn seuraksiin ennen kuin niille ehtii kehittyä syöpää.