Terminen kevät on alkanut Keski-Lappia myöten.

Terminen kevät oli huhtikuun alkuun mennessä alkanut jo Keski-Lappia myöten. Aikaisimmillaan kevät alkoi tänä vuonna etelärannikolla ja Ahvenanmaalla paikoin jo tammikuun lopulla. Näillä alueilla terminen talvi jäi vain kuukauden mittaiseksi.

 

Säägrafiikkaa: Termisen kevään alku 2016

 

Termisen kevään alku 2016

 

Varma kevään merkki on Pohjois-Pohjanmaan jokien tulviminen. Monin paikoin joissa on jääpatoja, jotka nostavat vedenkorkeuden tulvalukemiin. Lumitilanne on tällä hetkellä sellainen, että yhtenäisen lumipeitteen raja kulkee Oulun seudulta Pohjois-Karjalaan. Lapissa lunta on vielä paikoin 70-90 senttiä.

Jatkossa kevään eteneminen hidastuu. Alkuun Suomeen virtaa lauhempaa ja kosteampaa ilmaa lounaasta, mutta tämän hetken ennusteen mukaan ensi viikolla pohjoisesta purkautuu koko maahan kylmää ilmaa ja jatkossa sää näyttäisi olevan jonkin verran tavanomaista koleampaa.

Pidemmän aikavälin ennusteissa on jonkin verran hajontaa. Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen mukaan Suomi kuuluu toukokuusta heinäkuuhun ulottuvalla jaksolla alueeseen, jonka keskilämpötila on 0,5 - 1 astetta tavanomaista korkeampi. Amerikkalaisen ennusteen mukaan (alla) maan eteläosassa lämpötilassa ei näy suurta poikkeamaa suuntaan tai toiseen, mutta maan pohjoisosassa olisi hieman keskimääräistä lämpimämpää.

 

Säägrafiikkaa: Kukauden keskilämpötilan poikkeama

 

Ennuste: lämpötilan poikkeama keskimääräisestä touko-elokuussa 2016.