Jäät alkoivat patoutua Kiiminkijoessa viikonloppuna. Oulun Kiimingin Alakylässä Isokannialan tilan kohdalle oli lauantaina muodostumassa jääpato.

 

Jäät alkoivat patoutua Kiiminkijoessa viikonloppuna. Oulun Kiimingin Alakylässä Isokannialan tilan kohdalle oli lauantaina muodostumassa jääpato.

Jäät ovat patoutuneet viikonlopun aikana Kiiminkijoella. Mökkejä ja asuinrakennuksia on saarroksissa.

Kiiminki-, Olhavan- ja Nuorittajoissa Oulun pohjoispuolella on muodostunut viikonlopun aikana jääpatoja.

"Useita kiinteistöjä on veden saartamana ja teitä on poikki", Pohjois-Pohjanmaan elykeskuksen vesivararyhmän päällikkö Olli Utriainen kertoo.

Sanomalehti Kalevan mukaan tulvavedet ovat yltäneet ainakin yhteen asuinrakennukseen Koitelinkosken pohjoispuolella. Pelastuslaitos auttoi talon asukkaat evakkoon.

Tulvat voivat kehittyä nopeasti. Hätätilanteessa apua kannattaa pyytää hätänumeron kautta.

Kiiminkijoella jääpatoja on useissa paikoissa ja suvannoissa on vielä vahva yhtenäinen jääkenttä. Riski uusien jääpatojen muodostumiselle on suuri.

"Tilanne on erittäin akuutti", Utriainen toteaa.

Kiiminkijoella ei kuitenkaan ole poikkeuksellinen asia, että tulvan takia teitä on poikki, hän lisää.

Virtaamien kiivas kasvu on taittunut yöpakkasten vuoksi. Kylmä sää pitää padot paikoillaan. Utriaisen mukaan patojen purkua arvioidaan tapauskohtaisesti. Mikäli ne eivät aiheuta vaaraa, niihin ei kosketa.

Pohjois-Pohjanmaalla Oulujoen eteläpuolisissa joissa tilanne on ollut rauhallinen. Pyhäjoella on vielä jonkin verran jäitä, mutta riski haitallisiin jääpatoihin on pienempi kuin Kiiminkijoella. Iijoki on vielä jäässä.

Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla jokien virtaamat ovat jo kääntyneet laskuun. Tulvakeskus tiedotti eilen sunnuntaina, että Savonjoen alaosille on kertynyt jäätä, mikä voi aiheuttaa ongelmia Vimpelin keskustan kohdalla.

Tyrnävänjoen, Livojoen ja Siuruanjoen vedenkorkeudet voivat nousta vielä noin 20–30 senttimetriä lähipäivien aikana. Siikajoella vesi nousi paikallistielle Harjunnivassa lauantaina. Tulviminen ei ole aiheuttanut merkittäviä vahinkoja.

Viranomaisten mukaan jokien virtaamat ovat jääneet keskimääräistä kevättulvahuippua pienemmiksi. Kiiminkijoella virtaaman ennustetaan vastaavan keskimääräistä kevättulvaa.