Kiina aikoo viedä mönkijän punaiselle planeetalle.
 

Kiina on virallisesti ilmoittanut suunnitelmastaan saada kulkija Marsiin vuonna 2020. Hankkeesta kertoi Kansallisen avaruushallinnon johtaja Xu Dalzhe lehdistötilaisuudessa perjantaina.

Nopea aikataulu on haastava ja onnistuessaan se olisi Dalzhen mukaan "valtava harppaus" Kiinan kyvyille avaruusosaamisessa.

"Mitä me haluamme saavuttaa, on olla Marsin kiertoradalla, laskeutua ja lähettää matkaan kulkija yhden lennon puitteissa", Dalzhe sanoo. Kulkijan tehtävänä olisi tutkia planeetan maaperää, ilmakehää ja etsiä merkkejä vedestä.

"Näiden asioiden tutkiminen on itsessään ihmisyyden ja elämän alkuperän tutkimusta. Vain viemällä tämä Marsluotain-lento päätökseen voi Kiina sanoa aidosti aloittaneensa syvän avaruuden tutkimuksen", Dalzhe sanoo.

Kiinan ensimmäinen yritys Marsia kohti venäläisen luotaimen kyydissä vuonna 2011 epäonnistui luotainten jäädessä Maan kiertoradalle.

Vuonna 2013 Kiina lähetti Kuuhun kulkijan, mutta sitä vaivasivat alusta saakka toimintaongelmat. Ennen nyt julkistettua Mars-lentoa Kiina aikoo lähettää Kuuhun vielä toisen kulkijan.