Taiteilijan näkemys maisemasta kolmoistähteä kiertävän kaasuplaneetan kuusta.

KELT-teleskoopin tutkimuksessa on löytynyt uusi kuumiin jupitereihin kuuluva eksoplaneetta. KELT-4Ab-planeetan tekee erikoiseksi, että se kiertää kolmoistähtijärjestelmässä. Tätä ennen kolmoistähtijärjestelmistä on löydetty vain kolme planeettaa.

Planeetta löydettiin ylikulkumenetelmällä, mutta tähteä tutkittiin vielä kuvaamalla sitä Keck-teleskoopilla.

"Löysin kuvasta läheltä tätä tähteä pisteen, jonka arvioin tähdeksi, mikä tekisi tästä kaksoistähtijärjestelmän", selittää Justin R. Crepp Notre Damen yliopistosta. "Sitten tutkiessani asiaa tarkemman, huomasin että kyseessä oli kaksi tähteä. Sitä ei olisi huomattu ilman näitä kuvia."

KELT-4 on kolmoistähtijärjestelmä, joka sijaitsee meistä noin 685 valovuoden etäisyydellä. Löydetty planeetta KELT-4Ab on kooltaan 1,7-kertainen Jupiteriin verrattuna. Se kiertää emotähteään kolmen vuorokauden kiertoajalla.

Järjestelmässä on myös kaksi muuta toisiaan kiertävää tähteä, joiden keskinäinen kiertoaika on 30 vuotta ja ne kiertävät planeetan emotähteä 4 000 vuoden välein.

Tutkijat arvioivat, että kaasuplaneetta on muodostunut kauempana emotähdestään, mutta vaeltanut sitten lähemmäksi tähteä.

Tähden läheisyys on paisuttanut kaasuplaneettaa huomattavasti suuremmaksi kuin se olisi kauempana. Planeetan massa on arvioitu noin 0,9-kertaiseksi Jupiteriin verrattuna, vaikka se on lähes kaksinkertainen Jupiterin massaan verrattuna.