Laserin avulla maapallo voitaisiin ehkä piilottaa. Kuvassa laseria käytetään poistaamaan ilmakehän aiheuttamia häiriöitä.

Avaruuteen suunnattua laseria voitaisiin käyttää piilottamaan maapallo avaruuden mahdollisilta muilta sivilisaatioilta. Tutkimus esiteltiin Royal Astronomical Societyn julkaisussa.

Olemme havainneet useampia tuhansia muissa aurinkokunnissa sijaitsevia planeettoja. Monet näistä on nähty, kun eksoplaneetta on maapallolta katsottuna mennyt emotähtensä eteen ja peittänyt osan teleskoopeille saapuvasta valosta. Samalla menetelmällä myös maapallo paljastuisi muille mahdollisille sivilisaatioille.

New Yorkissa sijaitsevan Kolumbian yliopiston tutkijat David Kipping ja Alex Teachey ovat hiljattain ehdottaneet, miten pystyisimme estämään tämän kaltaisen havaitsemisen. Koska etäisen tähden suunnasta katsottuna maapallo on vain noin 10 tuntia vuodessa Auringon edessä, voisimme oikein suunnatun laserin avulla hankaloittaa maapallon aiheuttaman himmenemisen havaitsemista.

“Jos tunnet pelkoa muukalaisia kohtaan ja olet huolestunut muiden sivilisaatioiden kohtaamisesta, saatat päättää piilottaa planeettasi", Kipping uskoo.

Menetelmä ei suojaisi kaikelta havaitsemista, ja esimerkiksi Auringon huojunta edelleen paljastaisi kotiplaneettamme olemassaolon. Siksi voisimme myös keskittyä vain tiettyyn aallonpituuteen, jolloin saattaisimme estää esimerkiksi kaasukehässä olevan hapen näkymisen ja näin naamioida planeettamme olosuhteita.

Toisaalta sama laitteisto hieman eri tavalla käytettynä sopisi myös näyttämään, että tänne on kehittynyt älykästä elämää.