perjantai, 29. huhtikuu 2016

Lentokoneet ovat tautipommi – Suomessa kehitetään ratkaisua maailmalle

 

Ihmisten mukana matkustavat myös tartuntataudit. VTT:n Pandhub-hanke pyrkii estämään pandemioiden syntymisen liikenteen solmukohdissa.

Vuonna 2014 maailmassa tehtiin noin 3,3 miljardia lentomatkaa. Lentomatkustamisen matkustajamäärien ennustetaan kaksinkertaistuvan 15 vuodessa, ja samalla paranevat tartuntatautien leviämismahdollisuudet.

Kansainvälisessä Pandhub-hankkeessa arvioidaan uhkia ja kehitetään keinoja, joilla tautien leviämistä ehkäistään lentokentillä sekä metro- ja juna-asemilla.

Hankkeen alussa selvisi, että tärkeimmät tartuntapaikat ovat liikennesolmuissa. Tartunnat leviävät muun muassa hengitysteitse ja kosketuksista.

Tavallisesti tartuntariski joukkoliikenteessä on vähäinen, mutta epidemioiden varalta pitää tunnistaa tilanteet, joissa riski on kasvanut.

Hankkeen tuloksia voidaan hyödyntää riskianalyyseissä, varautumisissa poikkeustilanteisiin ja vastatoimien suunnitteluissa. Lopputuloksena saadaan myös ohjeita eri tartuntareittien tehokkaalle katkaisulle sekä ihmisten ja tilojen suojaus-, puhdistus- ja desinfiointiohjeet.

Tuloksia hyödyntävät vuoden 2017 lopulta alkaen muun muassa viranomaiset, Euroopan tartuntatautivirasto, WHO ja liikenneoperaattorit.

EU:n tutkimuksen seitsemännen puiteohjelma rahoittama kolmivuotinen hanke alkoi marraskuussa 2014. Projektiin osallistuvat VTT koordinaattorina, Itä-Suomen yliopisto, Ranskasta Assistance publique – Hôpitaux de Paris ja Medes sekä Englannista Public Health England ja University of Nottingham. Hankkeesta tiedotti VTT.