Lintujen aamukonsertti ei aina ilahduta, kun uni painaa silmissä, eikä aamukahvikaan ole vielä tippunut. Vaikka ihmisillä maistuisi uni pidempäänkin, ei linnuilla ole varaa nukkua pommiin.

Talitiainen istuu oksalla

 

 

Linnut heräävät usein jo ennen auringonnousua. Viserrys tunkeutuu jopa ihmisten uniin, eivätkä kaikki ilahdu aamuvirkkujen siivekkäiden puuhista. Toiset puolestaan heräävät mielellään seuraamaan pikkulintujen aamurutiineja. Niiden rytmiin voi luottaa.

– Lintujen on pakko herätä aikaisin laulupuuhiin, koska niiden on pidettävä jöötä ympäristössään. Muuten tunkeilevat koiraat voivat viedä reviirin, kertoo intendentti Jari Valkama luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Pommiin nukkuminen voisi olla linnuille muutenkin kohtalokasta.

– Jos valppaus pettää, voi tulla saalistaja, joka nappaa.

Valoisaan aikaan ei ehdi nukkua

Jari Valkama kertoo, että lintujen uni jää keväällä ja kesällä hyvin vähäiseksi. Ne ottavat univelkaa takaisin talven aikana.

– Valoisina vuodenaikoina on reviirin puolustamista ja poikasten ruokkimista. Nukkumiseen jää vähemmän aikaa. Talvisin täällä talvehtivat linnut viettävät aikaa pöntöissään eikä siellä ole pitkinä öinä oikein muuta tekemistä kuin nukkuminen.

Kevään koittaessa herkkäkorvaisten ihmisten onkin syytä kiskoa peittoa korville. Ainakin rastaat heräävät Valkaman mukaan jo ennen viittä.