Lyhyestä dna-molekyylistä syntyi maailman pienin diodi, jollaisesta voidaan kehittää molekulaarista elektroniikkaa, kertoo IEEE Spectrum.

Diodit päästävät sähkövirtaa ainoastaan yhteen suuntaan. Diodeja on yritetty pienentää molekyylin kokoisiksi yli 40 vuotta, koska piisiruihin perustuva elektroniikka alkaa tulla tiensä päähän.

Georgian yliopisto ja Ben-Gurionin yliopisto Israelista käyttivät dna-molekyyliä diodin tekoon. Valmistuksessa hyödynnettiin geenitekniikan kehittymistä, sillä ihmisen perimää voidaan jo nyt suhteellisen helposti manipuloida.

 

Dna koostuu kahdesta molekyylinauhasta eli juosteesta. Uusi diodi on vain 11 juostetta pitkä. Yksi juoste on tavallisesti 0,34 nanometriä pitkä.

Sellaisenaan dna ei johda sähköä, mutta tutkijat lisäsivät kaksi koraliinimolekyyliä tiettyihin kohtiin dna:ta. Kun dna:han aiheutettiin 1,1 voltin jännite, sähkövirta kulki toiseen suuntaan 15 kertaa voimakkaammin kuin toiseen.

Tutkijoiden mukaan diodimolekyyliä voidaan käyttää molekulaaristen laitteiden komponenttina tulevaisuudessa. Tutkimus on julkaistu Nature Chemistry -tiedelehdessä.