Malesialainen torakkaluola, brasilialainen myrkkykäärmeiden saari ja bolivialainen kansallispuisto, jossa ihminen joutuu petojen ateriaksi. Esittelemme maailman vaarallisimmat paikat, jotta tiedät, minne ET AINAKAAN mene seuraavalla lomalla.

 

 

KUOLEMAN LAAKSO

 

 

Paikka: Death Valley, USA

 

Miksi tänne ei kannata mennä:

 

Kaliforniassa sijaitseva Mojaven autiomaa tunnetaan yhtenä maailman vaarallisimmista kolkista. Lämpötila saattaa kohota 56,7 celsiusasteeseen, ja vettä sekä varjoa saa etsiä kilometrikaupalla. Yhdysvaltojen toiseksi suurin kansallispuisto ei totisesti ole herttainen paikka.

Joka vuosi Death Valleyssä kuolee matkailijoita, jotka ovat aliarvioineet autiomaan paahtavan kuumuuden. Armoton auringonpaiste hämärtää etäisyyksien tajun, ja lähellä olevalta näyttävä määränpää saattaakin olla niin kaukana, että kulkija menehtyy nestehukkaan ennen perille pääsyä.

Ja vaikka muistaisitkin varata tarpeeksi vettä mukaan, et ehkä siltikään selviä retkestä ehjin nahoin. Muun muassa lentohiekka, myrkkykäärmeet ja lintuhämähäkit uhkaavat matkalaisten turvallisuutta 13 500 neliökilometriä käsittävässä autiomaassa. Jos joudut kiipeliin, kukaan ei ehkä kuule avunhuutojasi, sillä suurin osa laaksosta on tietoliikenneyhteyksien ulottumattomissa.

 

VAARA VAANII KENGURUIDEN MAASSA

 

 

Paikka: Australia

 

Miksi tänne ei kannata mennä:

 

On ehkä hiukan epäreilua nostaa kokonainen valtio vaarallisimpien kohteiden listalle, mutta kylmä hiki kihoaa helposti otsalle, kun tutustuu hiukan lähemmin Australian takamaiden kaikkea muuta kuin suloiseen eläimistöön.

Esimerkiksi kelpaa ruskokäärme, aggressiivinen myrkkymatelija, jonka kontolla on jopa 60 prosenttia käärmeenpuremien vuosittain aiheuttamista kuolemantapauksista Australiassa. Tämä johtuu siitä, että ruskokäärme viihtyy siellä, missä on paljon ihmisiä. Jos tämä pikkuhirviö iskee myrkkyhampaansa ihmiseen, vastamyrkyn on parasta olla saatavilla heti – muuten uhri joutuu kärsimään hirvittävistä kouristuksista ja vatsakivuista, kunnes munuaiset pettävät ja varma kuolema saapuu.

Kenguruiden mantereella on toki muutakin pelättävää kuin myrkkykäärmeet: suistokrokotiilit, valkohait, myrkylliset meduusat, sinirengasmustekalat ynnä monet muut eriskummalliset luontokappaleet kylvävät runsaasti kuolemaa joka vuosi pitäen huolen siitä, että Australia pysyy maailman vaarallisimpien kohteiden listalla.

 

PIMEÄSSÄ KUKAAN EI KUULE HUUTOASI

 

 

Paikka: Gomantong-luola, Malesia

 

Miksi tänne ei kannata mennä:

 

Malesiassa sijaitseva Gomantong-luola on kuin suoraan kauhuelokuvasta. Jättimäisessä kalkkikiviluolassa asuu tuhansittain lepakoita, ja jos pikku nahkasiivet eivät vielä saa sinua pakenemaan paikalta, miljoonien torakoiden armeija panee takuulla vauhtia töppösiisi.

Koko pohjaton pimeys on täynnä ahneita torakoita: niitä kiipeilee sekä maassa että luolan seinillä. Jos jokin onneton lintu tai lepakko sattuu hyönteisten tielle, nälkäiset vipeltäjät pistelevät saaliin poskeensa siipineen ja sulkineen, kunnes vain luut jäävät jäljelle.

Jos kaikesta huolimatta haluat vierailla tässä tosielämän painajaisessa, suosittelemme lämpimästi, että otat riittävästi varaparistoja taskulamppua varten. Ellet sitten päätä pukeutua ilmatiiviiseen avaruuspukuun.

 

LUONTOKOHDE, JONKA HALUAT UNOHTAA

 

 

Paikka: Madidin kansallispuisto, Bolivia

 

Miksi tänne ei kannata mennä:

 

Valokuvaajamme Joel Sartore pääsi toteuttamaan yhden suurista toiveistaan matkustaessaan vuonna 2000 Boliviaan tutkimaan Madidin kansallispuiston trooppisen sademetsän eläimistöä. Unelmien retki muuttui kuitenkin pian hiuskarvoja nostattavaksi painajaiseksi.

Niinä hetkinä, kun Sartore ei juossut pakoon villisikalaumoja tai kaivanut ihostaan lihansyöjätoukkia, hän joutui taistelemaan tappajamuurahaisia ja loiskäärmeitä vastaan. Lisäviihdettä tarjosivat puiston myrkylliset keihäsrauskut.

Useat kansallispuistossa kasvavat sienet ja kasvit ovat niin myrkyllisiä, että yksikin kosketus voi aiheuttaa tuntikausia kestävää, sietämätöntä kipua. Madidin kansallispuistossa ihminen ei ole luomakunnan kruunu, vaan ainoastaan yksi lisävaihtoehto sademetsän nälkäisten asukkaiden ruokalistalla.

 

MYRKKYKÄÄRMEIDEN PARATIISI

 

 

Paikka: Ilha de Queimada, Brasilia

 

Miksi tänne ei kannata mennä:

 

Jos pelkäät käärmeitä, kierrä kaukaa São Paulon eteläpuolella sijaitseva 16 hehtaarin kokoinen Ilha de Queimadan saari! Tutkijoiden mukaan saaren joka ikisellä neliömetrillä elää 1–5 käärmettä. Myrkyllisin kaikista on kyiden sukuun kuuluva keltakeihäskäärme (Bothrops insularis), joka on syypää 90 prosenttiin käärmeenpuremien aiheuttamista kuolemantapauksista Brasiliassa.

Ei siis ole ihme, että Ilha de Queimadaa kutsutaan käärmeiden saareksi. Se on maailman ainoa paikka, jossa keltakeihäskäärmeitä tavataan, mikä on varsin helpottava tieto, sillä käärmeen myrkky on vahvinta maailmassa. Käärmeiden vaarallisuuden vuoksi Brasilian hallitus onkin kieltänyt vierailut Ilha de Queimadalla.

 

VARMA TIE HELVETTIIN

 

 

Paikka: Yungas-tie, Bolivia

 

Miksi tänne ei kannata mennä:

 

Jopa maailman kokeneimmat maastopyöräilijät miettivät toisenkin kerran, ennen kuin lähtevät Bolivian kuuluisalle Yungas-tielle eli Kuoleman tielle. Kapea tie mutkittelee nimittäin pitkin vuorenrinteen reunaa, ja tien alapuolella oleva 600 metrin pudotus nostaa kylmän hien huimapäisimmänkin seikkailijan otsalle.

Yungas-tien 69 hengenvaarallista kilometriä kulkevat Bolivian pääkaupungista La Pazista Coroicon kaupunkiin, ja se on yksi harvoista väylistä, jotka yhdistävät Amazonin sademetsäalueen Bolivian pohjoisosassa sijaitsevaan pääkaupunkiin.

Joka vuosi Kuoleman tiellä kuolee 200–300 ihmistä erilaisissa onnettomuuksissa. Useimmiten syynä on se, että vain kolme metriä leveällä tiellä ei ole lainkaan kaiteita, ja etenkin huonolla säällä tien pinta muuttuu liejuiseksi. Reitin varrella on runsaasti ristejä tieltä suistuneiden ja surmansa saaneiden matkalaisten muistoksi.

 

KAUHUJEN SUO

 

 

Paikka: Ramreen saari, Burma (Myanmar)

 

Miksi tänne ei kannata mennä:

 

Julmat suistokrokotiilit eivät ole matkalaisen riesana pelkästään Australiassa. Myös Burman (eli Myanmarin) alueella olevalla Ramreen saarella kannattaa pitää silmät myös selässä, kun liikutaan 1 350 neliökilometrin laajuisen saaren suoalueilla.

Ramreen saarella on kyseenalainen kunnia pitää hallussaan Guinnessin Ennätysten kirjan listaamaa ennätystä, jonka mukaan paikalla on kuollut kerralla eniten ihmisiä krokotiilien uhreina. Tapaus sattui toisen maailmansodan aikaan niin sanotun Ramreen saaren taistelun yhteydessä tammi–helmikuussa 1945. Yli tuhat japanilaissotilasta pakeni tuolloin saarelle Britannian vihollisjoukkoja, mutta vain kaksikymmentä heistä selvisi suistokrokotiilien hyökkäyksestä.

Jos suurin maailmassa elävä krokotiililaji ei nappaa sinua saaliikseen, Ramreen suot tarjoavat muitakin eloonjäämishaasteita, sillä tuhansien krokotiilien lisäksi suolla elelee myös myrkyllisiä skorpioneja ja tappavia malariasääskiä.