Etiopian kuumia myrkkylähteitä päästiin tutkimaan tieteellisesti ensimmäistä kertaa, kertoo Science Alert.

Pääkaupungista Addis Ababasta 600 kilometrin päässä pohjoisessa on Danakilin alanko, joka on täynnä kuumia lähteitä. Lähes kiehumispisteen saavuttanut neste hönkii ilmaan myrkyllistä klooria ja rikkihöyryjä, jotka vaurioittavat keuhkoja ja silmiä.

Felipe Gómezin tutkimusryhmä Espanjan astrobiologian keskuksesta teki retken alangolle. Gómez selvitti ympäristön olosuhteet ja kartoitti, millaista elämää alueella on.

Lämpötilat vaihtelevat 30–42 celsiusasteen välillä vuorokaudessa, ja ilma on täynnä klooria. Alueella elää vain ekstremofiilejä eli äärimmäisissä oloissa selviytyviä mikrobeja.

Ympäristö haisee pieruilta ja on paikoin tavattoman värikäs. Kuumat lähteet ovat neonkeltaisia, ja kuivuessaan ne muodostavat valkoisia, keltaisia, ruskeita, oransseja ja vihreitä jälkiä maastoon. Maastossa elää ainakin halofiilejä eli leviä, jotka pitävät suolaisesta ympäristöstä.

Elämän esiintyminen vihamielisissä olosuhteissa antaa tähtitieteilijöille osviittaa siitä, millaisilla planeetoilla voisi syntyä elämää.