Marsin kuu Phobos lähikuvassa.

Hiljattain julkaistun tietokonemallin perusteella Phobos ja Deimos-kuut voivat olla Marsin pinnasta irti lentäneitä kappaleita. Jos malli on oikeassa, silloin niillä on muinoin ollut lukuisia sisaria.

Naapurimme kuiden on ajateltu olevan joko kaapattuja asteroideja tai suuren törmäyksen avaruuteen heittämiä kappaleita. Kaapatut asteroidit eivät kuitenkaan yleensä asetu ympyrän muotoisille radoille. Yksi ympyrän muotoinen rata voisi syntyä sattumalta, mutta kaksi saman kappaleen ympärillä on liian epätodennäköistä.

Nyt Julien Salmon ja Robin Canup Southwest Research -instituutista ovat todistaneet, että noin Pluton massaisen kappaleen törmäys heittäisi promillen Marsin massasta planeetan kiertoradalle. Ajan myötä suuri osa tästä putoaisi takaisin, mutta osa voisi kasaantua juuri Phoboksen ja Deimoksen kaltaisiksi kuiksi.

“Ajatus on, että Phobos ja Deimos ovat ainoat selviytyjät paljon suuremmasta satelliittien joukosta", Salmon toteaa.

Tapahtuma ei olisi täysin ainutlaatuinen, sillä myös maapallon Kuu on syntynyt suuressa törmäyksessä. Törmäys voi lisäksi selittää joitain Marsin nykyisiä erikoisuuksia, kuten planeetan nopean pyörimisen sekä pohjoisen ja eteläisen puoliskon korkeuseron.