Jättimäinen tähti räjähti 30 miljoonaa vuotta sitten lähellä Maata. Supernovan laajuus on 200 kertaa suurempi kuin Aurinko, ja räjähdys syöksi ainetta tähdestä 10 000 kilometrin sekuntivauhtia, kertoo Phys.org.

Dallasilaisen Eteläisen metodistiyliopiston tähtitieteilijät ovat mallintaneet tähden äkillisen tuhoutumisen supernovan spektrianalyysin perusteella.

Tähti kulutti polttoainetta valtavalla nopeudella, kunnes se oli kulunut ja painovoima sai tähden vetäytymään kasaan. Romahdus aiheutti räjähdyksen ja sai aineen leviämään avaruuteen.

Räjähdys oli yksi viime vuosien läheisimmistä Maasta katsottuna. Supernova näkyi iltataivaalla heinäkuun 24. päivänä vuonna 2013, sillä se tapahtui 30 miljoonan valovuoden päässä.

Supernova 2013ej sattui Linnunradan läheisessä galaksissa. Räjähdyksessä vapautunut energia vastasi sataa miljoonaa aurinkoa. Alkuperäisen tähden massa oli noin 15-kertainen Aurinkoon nähden.

Räjähdys kesti neljännesosasekunnin, mutta tähden jäänteet jäähtyivät 50 päivän ajan 12 000 kelvinistä 4 500:aan. Auringon pinnan lämpötila on noin 5 800 kelviniä.

Tähti SN 2013ej eli arviolta kymmeniä miljoonia vuosia. Se on silmänräpäys verrattuna muihin tähtiin.