Tutkimusten mukaan miehillä on parempi suuntavaisto kuin naisilla. Ilmeisesti naishormoni estrogeeni vaikuttaa siihen, että naisten on miehiä vaikeampi tajuta tilaa ja muistaa reittejä.

 

 

Naiset näkevät yksityiskohdat

Monissa kokeissa on saatu näyttöä siitä, että miesten on naisia helpompi hahmottaa tilaa ja suuntia ja että he noudattavat eri taktiikkaa suunnistaessaan. Naiset havainnoivat ympäristönyksityiskohtia ja osaavat siksi kulkea miehiä paremmin reittiä, jota he ovat käyttäneet jo aiemmin. Miehet sen sijaan panevat merkille ympäristön päälinjat ja päättelevät niistä välimatkoja ja suuntia.

Kun saksalaisen Ulmin yliopiston professori Matthias Riepe kuvasi miesten ja naisten aivoja heidän suunnistaessaan virtuaaliympäris­tössä, kävi ilmi, että naiset painoivat mieleensä risteysten näkymiä ja reittien ominaisuuksia. Miehet vaikuttivat sitä vastoin luottavan enemmän omaan suuntavaistoonsa.

Strategiaero näkyi siinä, mitkä aivojen osat aktivoituivat. Naisilla esiintyi eniten toimintaa päälaki­lohkossa ja otsalohkon oikealla puolella, kun taas miehillä toimi erityisen vilkkaasti vasemman puolen hippokampus eli aivoturso.

Kuukautisten aikana ympäristön hahmottaminen helpottuu

Vanhastaan erojen on selitetty syntyneen evoluution tuloksena. Koska naiset äidin roolissa hoitivat jälkeläisiä, he eivät juuri liikkuneet yksin koti­piirin ulkopuolella. Sen sijaan miehet, jotka hankkivat perheelle ravintoa metsästämällä, joutuivat selviytymään myös heille oudossa ympäristössä. Tämä selitys on kuitenkin sikäli hataralla pohjalla, että joillakin eläimillä on havaittu samantapainen sukupuoliero. Onkin esitetty, että tilantaju ja suuntavaisto ovat sukupuolisidonnaisia ominaisuuksia, jotka riippuvat perinnöllisistä hormonaalisista tekijöistä.

Tätä käsitystä tukee se, että kokeiden mukaan naiset voivat pysyä paremmin kartalla, kun heidän kuukautisensa alkavat. Silloin heidän estrogeenitasonsa on alimmillaan.