Muusikot Natalie Cole (vas.), David Bowie ja Prince ovat kuolleet vuonna 2016.

 

Muusikot Natalie Cole (vas.), David Bowie ja Prince ovat kuolleet vuonna 2016.

 

 
Vuotta 2016 on ehditty elää vasta huhtikuuhun asti, mutta kuluvan vuoden aikana on uutisoitu jo poikkeuksellisen monen julkkiksen kuolemasta.

Tammikuun toisella viikolla laulaja David Bowie ja vain muutamaa päivää myöhemmin näyttelijä Alan Rickman. Helmikuussa menehtyi jazzmuusikko Nat ”King” Colen niin ikään maineikas muusikkotytär Natalie Cole. Viimeisimpinä tällä viikolla pop-legenda Prince.

Moni on kuvaillut vuoden 2016 alkua mustaksi ja todennut, että nyt riittää. BBC selvitti, onko julkkiskuolemien aalto normaalia ja minkälaisia syitä sen taustalla voi piillä.

BBC:n nekrologitoimittaja Nick Serpell on sitä mieltä, ettei alkuvuodessa ole mitään epänormaalia, vaikka hän toisaalta pitääkin tämän vuoden aikana menehtyneiden julkkisten määrää ilmiömäisenä.

BBC:n perustilastoja tarkasteltaessa onkin havaittavissa nouseva trendi: muistokirjoitusten määrä on kasvanut viime vuosina huomattavasti.

Artikkelissa viitataan myös brittilehti Daily Telegraphin ylläpitämään tilastoon julkkiskuolemista. Viime vuonna samaan aikaan luku oli 30, kun tämän vuoden osalta se on jo 75. Lisäksi nettisivusto deathlist.net listaa vuosittain vuoden alussa 50 julkkista, jotka sivuston ylläpitäjien mukaan saattavat kuolla alkavana vuonna.

Viimeisen kymmenen vuoden tarkkailujakson aikana kuutena vuotena sivuston ennustuksista toteen on käynyt kaksi tai vähemmän. Tänä vuonna listan laatijat ovat ennustaneet oikein sen sijaan jo viisi kuolemantapausta.

BBC:n Serpell sanoo, että ilmiön taustalla piilee muutamia syitä, kuten esimerkiksi se, että 1960-luvulla tunnetuiksi tulleet henkilöt alkavat olla iältään jo seitsemänkymppisiä.

Serpell muistuttaa myös, että monet viime aikoina menehtyneistä julkkiksista kuuluvat toisen maailmansodan jälkeen vuosina 1946–1946 syntyneisiin suuriin ikäluokkiin. Heidän osuutensa maailman väestöstä on arvioitu vuonna 2014 olevan jo 23 prosenttia. Tähän joukkoon kuuluivat myös esimerkiksi Prince, David Bowie ja Alan Rickman.

Huomionarvoista on myös se, että tunnettuja suuruuksia on nykyisin enemmän kuin aiemmilla vuosikymmenillä esimerkiksi sosiaalisen median nousun myötä.

Serpell arvioikin, että julkkisten kuolinuutisia saadaan todennäköisesti lukea runsaasti myös jatkossa, vaikka yllättävät kuolemantapaukset jätettäisiin pois arvioista.

– Tulevan kymmenen vuoden aikana nämä ihmiset alkavat olla kahdeksankymppisiä, hän muistuttaa.