Älyteknologian ansiosta emme tarvitse enää säilytystilaa entiseen malliin, ja sen vuoksi hyvinkin pienet asunnot ovat kasvattaneet suosiotaan. Suomalaiskeksijä ennustaa mullistuksia tulevaisuuden pieniin koteihin.

Saton minikodin oleskelutilan ruokapöytä tulee esiin seinästä portaiden alta.

 

Ilmari Mäenpään visioissa pieneen kotiin voidaan loihtia uusia ulottuvuuksia muun muassa näyttöpaneelien avulla.

 

Pienet yksiöt ovat nyt halutuin osa kerrostalomarkkinoita Suomen isoimmissa kaupungeissa. Keskustan palvelujen äärellä pienikin koti riittää, ja uusissa kerrostalokohteissa pienimmät kodit ovat vain hieman päälle 20-neliöisiä.

Pienenkin kodin sydän on keittiö. Minimaalisen pieniä, mutta silti asuttavia tiloja suunnitellut Ilmari Mäenpää uskoo, että pienessäkin keittiössä voi loihtia lähipiirilleen hyviä ateriakokonaisuuksia.

Säästyvät rahat voi käyttää vaikkapa ravintolapalveluihin.

– Ilmari Mäenpää

– Ymmärrän valtavan ruuanlaittobuumin isoine, runsaasti varustelluine keittiöineen osaksi nautintokeskeistä kulttuuriamme. Mutta minimissään keittiöön riittää hella, kattiloita, valurautapannu, uuni ja astiasto. Itselläni ei ole esimerkiksi monitoimista kahvinkeittokeskusta, vain pieni mutteripannu hyvän espresson keittoon.

– Säästyvät rahat voi käyttää vaikkapa ravintolapalveluihin, Mäenpää muistuttaa.

Keittiö ja saniteettitilat toimiviksi

Monilahjakkuus Ilmari Mäenpää on viime aikoina ollut mediajulkisuudessa pienten rakennusten keksijänä. Hänen Olokolo-innovaationsa herätti huomiota pari vuotta sitten, ja ensi kesänä asuntomessuilla julkistetaan hänen 21-neliöinen mini-omakotitalonsa Mammuttikotien mallistossa.

– Keittiö ja saniteettitilat ovat pienissä neliöissä tärkeimpiä suunnittelukohteita. Lopputulos voi hämmästyttää, kuinka pieneen tilaan ne mahtuvat. Kun ne saa toimimaan, kaiken muunkin saa toimimaan.

– Oleskelutilasta tulisi mielellään avautua hyvä näkymä taivaalle tai ulos ympäröivään luontoon – siinä tärkeimmät, mitä asumisen hyvinvointiin tarvitaan, Mäenpää lisää.

Yksi pöytä riittää

 

 

Ilmari Mäenpää korostaa itselle mieluisan ikkunanäkymän merkitystä asumisen hyvinvoinnille.

 

Ilmari Mäenpää korostaa itselle mieluisan ikkunanäkymän merkitystä asumisen hyvinvoinnille.

 

Monessa perheessä on huomattu, että juuri keittiön pöytä kokoaa parhaiten ympärilleen kaikki. Pienessä kodissa se riittää siihen, mitä pöydän ääressä ikinä pitääkin tehdä.

– Lapsiperheessa keittiön pöydän ääressä tehdään usein läksytkin. Se on mieluinen paikka, jonka ympärillä muutkin ovat ja elämä pyörii, Mäenpää vahvistaa.

– Itse pidän parhaana pyöreää pöytää, siinä on maksimaalinen yhteisöllisyyden kokemus.

Monitoimiset kalusteet

Nukkumisen, oleskelun ja säilytyksen Ilmari Mäenpää ratkaisee kalusteilla, joiden käyttötarkoitusta voidaan muunnella.

– Sama kaluste muotoutuu moneksi: sängystä tulee kirjahylly, pöytä kääntyy seinällle ja mahdollisten portaiden alla on säilytystilaa, Mäenpää luettelee esimerkkeinä.

Sängystä tulee kirjahylly, pöytä kääntyy seinällle ja mahdollisten portaiden alla on säilytystilaa.

– Ilmari Mäenpää

Varastoitavat tavaran määrää karsimalla pienenee myös säilytystilan tarve. Tekniikka kehittyy. Esimerkiksi älypuhelin sisältää jo monia toimintoja, joihin ennen tarvittiin useita laitteita. Möhkälemäiset televisiot ovat korvautuneet seinälle asennettavilla näytöillä, ja musiikkia ei tarvitse kuunnella isoista stereoista.

– Tänä päivänä ihmiset pyrkivät muutoinkin minimoimaan tavaroiden määrän. Tässä apuna on myös digitalisaatio. Esineeseen liittyvän tunteen ja muistot voi palauttaa katselemalla siitä kuvia, ja esineen voi antaa eteenpäin, Mäenpää uskoo.

Tulevaisuuden koti on käden ulottuvilla

Ilmari Mäenpää pohtii tulevaisuuden sulautettua teknologiaa VTT:n työryhmässä. Hän on vakuuttunut, että teknologia piiloutuu piankin huomaamattomaksi osaksi ympäristöä.

– Valaistus hoidetaan seinäpinnoilla tai ikkunalaseilla, ja lamput eivät enää vie oleskelutilaa.

– Suuret näyttöruudut sulautuvat seiniin ja kehittyvät yhä tarkemmiksi. Ne luovat lopulta pieneen asuintilaan eräänlaisen sekoituksen todellisuutta ja virtuaalisuutta. Voit saada saman tunteen kuin herätessäsi keskellä luontoa tai meren rannalla, ehkä haluat Manhattanin sykkeeseen, ja pääset sinne jopa reaaliajassa. Yksi näyttö voi olla katossa, ja sieltä näkyy sinitaivas!

Ne luovat lopulta pieneen asuintilaan eräänlaisen sekoituksen todellisuutta ja virtuaalisuutta.

– Ilmari Mäenpää

Mäenpään tulevaisuuden visiossa myös nanomateriaalit ja 3D-tulostus muuttavat koteja, toimistoja ja luokkahuoneita ennenäkemättömän paljon. Myös asuminen vapautuu paikan kahleista, hän ennustaa.

– Talot muuttuvat modulaarisiksi, niitä voi laajentaa ja supistaa elämäntilanteen mukaan elementti kerrallaan. Rakkaan kotinsa voi myös siirtää uuteen paikkaan, kenties vanhuspalvelujen äärelle.

– Perinteisen asumisen rinnalle syntyy globaalit asuntomarkkinat. Sijoittamallasi rahalla voit siirtyä asumaan esimerkiksi vuodeksi samanlaiseen asuntoon Ranskassa, Mäenpää ennustaa.