Voit parantaa liikunnallisia taitojasi urheilua katsomalla. Motoriikka nimittäin kehittyy, kun katsot riittävän monta kertaa, miten toiset suorittavat jonkin liikkeen, esimerkiksi golflyönnin.

 

 
 

Ihminen oppii motoriikkaa tarkkailemalla toisia ihmisiä. Uusi tutkimus selvitti, että urheiluohjelmia seuraamalla katsojakin voi kehittää omia motorisia taitojaan.

Nyt sait loistavan tekosyyn vajota sohvanpohjalle töllöttämään urheilua televisiosta.

Montrealin yliopistossa tehdyssä uudessa tutkimuksessa nimittäin todettiin, että lyönnit golfradalla kehittyvät, kun henkilö sitä ennen katsoo lyöntejä videolta.

Itse kukin voi siis kehittää omia motorisia valmiuksiaan tarkkailemalla taitavien urheilijoiden tekniikkaa.

Koehenkilöiden motoriikka parani

Tutkimuksessa tarkkailtiin, miten vapaaehtoiset koehenkilöt selviytyivät tehtävästä, jossa heidän piti tietyssä ajassa osua mailalla ja golfpallolla tiettyihin maaleihin koetta varta vasten suunnitellulla erikoisradalla.

Testin jälkeen koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään katsomaan omia suorituksiaan videolta.

Toiselle ryhmälle kerrottiin, mitä tasoa kulloinenkin suoritus oli. Tasot olivat ammattilainen, edistynyt, keskitaso ja aloittelija. Toiselle ryhmälle ei annettu tietoja suoritusten tasosta.

Sitten koehenkilöiden piti suorittaa sama tehtävä uudelleen.

Motoriikka paranee, kun tieto lisääntyy

Videon katselemisen jälkeen kaikki koehenkilöt onnistuivat parantamaan suoritustaan.

Huimin kehitys oli kuitenkin tapahtunut siinä ryhmässä, joka oli saanut kuulla suoritusten tasot videoiden katselun aikana.

Tutkimustulos myötäilee aiempien tutkimusten päätelmiä siitä, että toisen suorituksen katsominen kehittää katsojan omaa motoriikkaa.

Tuloksien perusteella voidaan luoda oppimisympäristö sekä valmentajalle että valmennettavalle ja parantaa valmennettavan taitoja.

 

billede-test-af-sportsskills-lille.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tällaisesta radasta koehenkilöiden piti selviytyä. Napsauta kuva suuremmaksi.